Studia z psychokryminalistyki a praca wychowawcy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 kwie 2021, 18:47

Hejka jestem studentem bezpieczeństwa wewnętrzne psychokryminalistyki, a raczej powoli je kończę. Po nich planuję iść zaocznie na psychologię. Zawsze chciałem pracować jako wychowawca w ośrodkach pomocy społecznej, i ku mojemu zaskoczeniu gdzieś przeczytałem że po psychokryminalistyce można pracować jako takowy. Mam więc pytanie. Czy jeśli widzę że w ofercie danego ośrodka pisze w wymogach:
,,- wykształcenie wyższe na kierunku pedagogika, pedagogika specjalna, psychologia, socjologia, praca socjalna, nauki o rodzinie lub na innym kierunku, którego program obejmuje resocjalizację, pracę socjalną, pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą lub
na dowolnym kierunku, uzupełnione studiami podyplomowymi w zakresie psychologii, pedagogiki, nauk o rodzinie, resocjalizacji lub kursem kwalifikacyjnym z zakresu pedagogiki opiekuńczo- wychowawczej"
To taki kierunek daje mi wspomniane wyżej kwalifikacje?

Przykładowe przedmioty na moim kierunku to:
Psychologia,
Psychologia przesłuchań,
Socjologia,
Psychopatologia - sposoby postępowania z osobami zaburzonymi
Podstawy psychofizjologii człowieka
Interwencje kryzysowe
Prawa człowieka
Patologia przesłuchań
Kryminalistyka
Psychologia kryminalistyczna
Ale też takie przedmioty które pojawiają się na takiej resocjalizacji czyli jakieś podstawy administracji publicznej, prawo karne procesowe, i tak dalej.
Maciejstudent
Praktykant
Od: 19 kwie 2021, 18:30
Zajmuję się: Student

Napisano: 20 kwie 2021, 8:09

Trudno powiedzieć, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi – OPS jako taki raczej nie zatrudnia „wychowawców”. A co konkretnie chciałbyś robić jako: cyt.: „wychowawca w ośrodkach pomocy społecznej”? Może chodzi o pracę w MOS lub MOW – ale to nie nasza działka. Chyba że myślisz o jakiejś świetlicy socjoterapeutycznej, ŚDS czy WTZ, a może DPS...?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 20 kwie 2021, 20:46

To ogłoszenie z którego to fragment z ogłoszenia z MOSa w mojej miejscowości na stanowisko ,,młodszego wychowawcy" Wiem że wychowawca to określenie niezbyt precyzyjne, mam namyśli szeroko rozumianą pracę bezpośrednio z ludźmi właśnie we wspominanych MOS/MOW, ale też myślę o np MOPR etc.
Ogólnie to wiem że psychologia to jest główny ,,klucz", ale właśnie jestem w specyficznej sytuacji że to będą studia weeekndowe, dziennie będę pracował tak czy inaczej. I normalnie to poszedłbym do jakieś takiej ,,zwykłej pracy" która nie daje żadnej wartości przy potem przyjścia do szeroko rozumianego sektora pomocy społecznej, ale skoro usłyszałem że to wykształcenie daje możliwości pracy w takowwym, nawet na stanowiskach ,,nie wymarzonych" ale dających bardzo cenne doświadczenie to bardzo by mnie to cieszyło. Jednak właśnie jakbym nie patrzył pojawiają się w dużej mierze ogłoszenia właśnie o bardzo podobnej budowie jak to zacytowane. I nie jestem w stanie stwierdzić czy naprawdę ten kierunek wypełnia opisane wymogi.
Maciejstudent
Praktykant
Od: 19 kwie 2021, 18:30
Zajmuję się: Student

Napisano: 21 kwie 2021, 9:07

Otóż – jak pisałem wyżej - MOS/MOW to nie jest nasza działka. Praca, którą chciałbyś podjąć nie należy do dziedziny pomocy społecznej, więc trudno tu wyrokować czy masz odpowiednie kwalifikacje – to tak jakbyś pytał górnika, czy możesz pracować jako cukiernik. Młodzieżowe ośrodki wychowawcze, młodzieżowe ośrodki socjoterapii, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze, specjalne ośrodki wychowawcze dla dzieci i młodzieży wymagających stosowania specjalnej organizacji nauki, metod pracy i wychowania, a także ośrodki rewalidacyjno-wychowawcze umożliwiające dzieciom i młodzieży, młodzieży z niepełnosprawnościami sprzężonymi, w tym intelektualnej, realizację odpowiednio obowiązku szkolnego i obowiązku nauki podlegają pod ustawę z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe. To jest resort edukacji, a nie pomoc społeczna. Natomiast kwalifikacje pedagogów/wychowawców/ nauczycieli tych placówek reguluje Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Obwieszczenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 lipca 2020 r. poz. 1289) – Twojego przypadku dotyczy szczególnie § 16 i 17 – link: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 201289.pdf
Poczytaj lub dowiaduj się bezpośrednio w placówce, czy masz odpowiednie kwalifikacje.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x