obnizenie alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 06 cze 2014, 10:04

Witam, mam pytanie - czy ma ktoś wzór decyzji o obniżenia alimentów. Wierzycielka przyniosła wyrok o obniżeniu alimentów z kwoty 470 na 350 od 01.04.14 - mam wypłacony co zrobić z różnicą wypłaconych - w czerwcu dostanie tylko 110zł.? Pomóżcie
asia121415

Napisano: 06 cze 2014, 12:21

29.2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek ustawowych. Przepisy art. 23 stosuje się odpowiednio.
"Witam, mam pytanie - czy ma ktoś wzór decyzji o obniżenia alimentów."
Nikt nie ma, nie wydajemy decyzji o obniżeniu alimentów.

"Wierzycielka przyniosła wyrok o obniżeniu alimentów z kwoty 470 na 350 od 01.04.14"
A masz informację od komornika?

"mam wypłacony co zrobić z różnicą wypłaconych - w czerwcu dostanie tylko 110zł.?"
470 - 350 = :roll:
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 13:16

tak, mam zaświadczenie od komornika i obniżenia alimentów od dnia 01.04.2014 - aktualny okres zasiłkowy więc tytuł jeszcze nie wystawiałam
asia121415

Napisano: 06 cze 2014, 14:17

????????? powie mi ktoś????????????
Gość

Napisano: 06 cze 2014, 19:10

w poniedziałek przypomnij sie to moge podesłać ci na meila bo niedawno to robiłam- najpierw obniżenie alimentów, później następna decyzja określenie kwoty do zwrotu ( bo to nie są świadczenia nienależnie pobrane tylko nadpłacone wierzycielka zwraca bez odsetek )

Art. 29.
1. Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany
wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego
do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od
miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.
2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości
zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika
sądowego świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej
niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek
ustawowych. Przepisy art. 23 stosuje się odpowiednio.
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 23 cze 2014, 12:49

Hej "mała mii" czy mogłabyś wrzucić wzór decyzji która pisałaś bo mam bardzo podobną sytuację tylko że u mnie obniżenie alimentów będzie aż od listopada :( a nie jestem pewna czy powinnam w decyzji o nienależnie pobranym świadczeniu napisać że będę potrącała z bieżących wypłat daną kwotę a resztę niech mi spłaci osobno czy jak to ogarnąć...
Moniakaaa

Napisano: 23 cze 2014, 19:54

ja robiłam najpierw obniżenie alimentów, a później następna decyzja żądanie zwrotu i następna po wniosku wierzycielki- rozłożenie na raty, jutro wrzucę ci ten wzór
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 26 cze 2014, 9:51

, dnia 28.02.2014 r.

Pani
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
xxxxxxxxx

D ECYZJA

w sprawie nienależnie pobranego świadczenia z funduszu alimentacyjnego przyznanego decyzją xxxxxxxxx z dnia xxxxxxx r.

Na podstawie art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego /tekst jednolity:/Dz.U. z 2013 r., poz. 267/ art. 2 pkt. 7 ppkt. a, art.19 ust.1 art. 23.ust 1,5, 6, 7, ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów /tekst jednolity: Dz.U z 2012 r., poz. 1228 ze zm./

1. Ustalam, że kwota xxx,00 zł wypłacona z tytułu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego za okres od dniaxxx r. do dnia xxxr. jest nienależnie pobranym świadczeniem.
2. Zgodnie z art. 29.ust. 2 w/w ustawy w przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres ,
jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek ustawowych.

W związku z powyższym nienależnie pobrane świadczenie z funduszu alimentacyjnego w wysokości łącznej xxxx,00 zł, tj. należność główna, będzie potrącana z bieżąco wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

UZASADNIENIE

Decyzją Nr xxx z dnia xxx r. t ut. organ przyznał Pani świadczenie z funduszu alimentacyjnego na osoby uprawnione: xxxxxxxxx w kwocie po 500,00 zł na każde dziecko miesięcznie na okres od 01.10.2012 r. do 30.09.2013 r. Powyższe świadczenie alimentacyjne przyznane zostało na podstawie przedłożonego zaświadczenia o bezskuteczności od Komornika Sądowego w xxxx z dnia xxxx r.

W dniu 14.02.2014 r. przedłożyła Pani w tut. organie wyrok z dnia xxx r., Sygn. akt xxx zmieniający wysokość alimentów na osoby uprawnione w następujący sposób: 450,00 zł na xxx, 450,00 zł na xxx i 300,00 zł na xxxx. Alimenty w tej wysokości zasądzono od dnia 01.08.2012 r.

Fakt obniżenia kwoty zasądzonych alimentów, powoduje powstanie nienależnie pobranego świadczenia z funduszu alimentacyjnego za okres od października 2012r. do września 2013 r. i podlega zwrotowi .

W związku z powyższym tut. organ pismem z dnia xxxxxr. powiadomił Stronę o wszczęciu z urzędu postępowania w związku z przedłożonym wyrokiem. Stronę pouczono o możliwości zapoznania się z aktami sprawy i o możliwości wypowiedzenia się w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma.

Na powyższe wezwanie Strona nie stawiła się i nie przedłożyła żadnych nowych dokumentów.

Zgodnie z art. 29.1 . Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po upływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.

W decyzji pouczono, że zgodnie z art. 19 ust. 1 w/w ustawy w przypadku wystąpienia
zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania lub utraty dochodu , otrzymanych alimentów od komornika sądowego podczas wypłaty świadczenia z funduszu alimentacyjnego
w tut. organie, albo innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego osoba uprawniona albo jej przedstawiciel ustawowy, którzy złożyli wniosek o przyznanie świadczenia z funduszu alimentacyjnego są obowiązani do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia. Pouczono również, zgodnie z art. 23 ust. 1 w/w ustawy, że nienależnie pobrane świadczenie podlega zwrotowi wraz z należnymi odsetkami.

Z tych względów orzeczono jak w sentencji.

POUCZENIE

Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w xxxxxx za pośrednictwem tutejszego Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.

PS. Powołałam się na wyrok, a nie zawiadomienie komornika, bo wierzycielka o obniżce dowiedziała się, gdy nie był jej wypłacany FA , więc komornik nas nie powiadomił.
E~~

Napisano: 26 cze 2014, 10:48

w przypadku obniżenia alimentów- to nie są świadczenia nienależnie pobrane! są to świadczenia nadpłacone
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 10 lip 2014, 15:21

też interesowałaby mnie decyzja o zwrocie, bo nie wiem jak to ugryźć skoro to nie są nienależnie pobrane
wiki12

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x