Kochani pomóżcie. Zawiadomieniem z kwietnia 2015 r. komornik poinformował, iż postanowieniem ze stycznia 2015 r o zabezpieczeniu sąd od 13-11-2014 r. podwyższył alimenty na 3 dzieci oraz na 1 obniżył z kwoty po 500 zł do 450. Wierzycielka złożyła prośbę o "nieprzeliczanie nowych kwot świadczenia z fa", ponieważ będzie prostowała wyrok bo w jej ocenie sąd "się rąbnął" obniżając alimenty na jedno dziecko. Wiem, że źle zrobiłam ale spokojnie czekałam na sprostowanie. Dnia 29-09-2015 r. wpłynęło zawiadomienie od komornika, iż wyrokiem sądu alimenty na 3 dzieci zostały podwyższone do takiej kwoty jak w postanowieniu o zabezpieczeniu natomiast na dziecko (na które poprzednio obniżył) ponownie podwyższył do kwoty po 500 zł od 05-05-2015 r. Wierzycielka wczoraj złożyła wniosek na okres zasiłkowy. 2015/2016, na który przyznałam zgodnie z obowiązującym najnowszym wyrokiem. Powinnam za okres 13-11-2014 do 04-05-2015 r. na dziecko na które była nadpłata żądać zwrotu ale proszę pomóżcie jak ma wyglądać cała procedura.
najpierw wszczęcie postępowania w sprawie zwrotu a po 7 dniach od odbioru decyzja o uznaniu i zobowiązaniu do zwrotu NPŚ. ja bym zobowiązała do zwrotu za miesiące od grudnia do kwietnia. też miałam podobną sytuację w której sąd obniżył alimenty w okresie od 01-09-2013 do 03-02-2014. zobowiązanie do zwrotu zrobiłam wtedy za 5 pełnych miesięcy (na kwotę róznicy oczywiście) i za te 3 dni lutego. po odwołaniu sko uchyliło mi dec. i stwierdziło, że jeżeli w lutym już należała się wyższa kwota to za cały miesiąc bo świadczenie jest niepodzielne