Obnizone alimenty wyrokiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 gru 2014, 14:44

wplynęła inf od komornika o obniżce alimentów od 11 stycznia 2014r
z kwoty 400 na 300 zł ( wyrok prawomocny w wrzesniu 2014r) a teraz komornik przesłał inf.
Czy wydać deczyję o NP czy tylko decyzje żadającą zwrotu .
Jakie kroki powinnam zrobić
monaliza

Napisano: 18 gru 2014, 16:10

NP, potem o zwrocie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 gru 2014, 9:25

czy napewno sa to świadczenia NP??- to że musi zwrócic to rzecz pewna, ale ja pisałam kiedys taką decyzję, ale nie okreslałam tego jako świadczenia NP tylko świadczenia "nadpłacone"- ja nie widze tu NP bo przeciez wierzycielka pobierała te swiadczenia zgodnie z wyrokiem sądu- i w tamtym okresie spełniała wszystkie inne warunki do otrzymywania takiego świadczenia- chyba że dopiero od września ( od prawomocności wyroku) chcecie to podciągnąc pod to- że wierzycielka juz wiedziała i mogła sama zgłosić?

jak dla mnie- jedna decyzja o określeniu wysokości śwaidczeń nadpłaconych, druga decyzja o zwrocie ( oczywiscie zwraca bez odsetek)
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 19 gru 2014, 9:54

mała mi - ale ta sytuację opisuje art 29 ust.2 "(...) Przepisy art. 23 stosuje się odpowiednio" a w 23 niestety cały czas jest mowa o "nienależnie pobranym"; różnica tylko ta że nas strona nie wprowadziła celowo w błąd dlatego odstępuje się z urzędu od naliczenia odsetek.

Takie jest moje skromne zdanie 8-)
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x