Czołem, co dokładnie po zmianie przepisów zmienia się u komornika? Dostaliśmy w piątek spłaty policzone po staremu, co z tym zrobić? Dzwoniłem do komornika (nasz główny miejscowy) i pani w księgowości twierdzi, że "szef im powiedział, że zmiany ich nie dotyczą". Co dziś zrobić z tym kartoflem? Nie widzę podstawy do przekazania tego na starych zasadach a dziś jest termin. W czwartek przekazaliśmy co się dało po staremu, ale co robić teraz? Odesłać to komornikowi? Co z wpłatami bezpośrednio od dłużników?
A komornik nie powinien tego odpowiednio najpierw rozliczyć u siebie? Jak już dostanie papiery o przyłączenie do egzekucji/wszczęcie, to rozumiem, że tak będzie robił - czyli zaliczał wpłaty najpierw na odsetki od NG. Ale co teraz w tym etapie przejściowym? Nie przejmować się rozliczeniami komornika i po prostu dzielić na 40/60?
ja się nie przejmuję. Zadłużenie u niego i u mnie i tak jest inne. Przecież do tej pory on w ogóle nie wiedział jak ma liczyć odsetki (od kiedy). Pomijam już sytuację gdy komornik poumarzał postępowanie po okresie świadzceniowym. Przy przyłączeniu będzie miał pełne informacje o zadłużeniu i będzie prostował
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Tylko, że przeprawa z US się nawet jeszcze nie zaczęła. Już dostałem kilka umorzonych postępowań z powodu bezskuteczności - rzutem na taśmę po staremu z naliczeniem kosztów egzekucyjnych.