obszar B1 i różne programy oraz urządzenia - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 20 wrz 2017, 12:02

orzeczenie 10-N, 05-R, 03-L + zaświadczenie od lek. i zaznaczone :jednoczesna dysfunkcja obu kończyn górnych i obu dolnych.
Wnioskodawca przyniósł proforma na notebook+ program ivona.
Ale ten program to raczej dla osób niedowidzących a on powinien wnioskować np. notebooka + specjalna myszka.
Odrzucić wniosek?
marzenia2302
Stażysta
Od: 11 sty 2017, 15:00
Zajmuję się: AS

Napisano: 20 wrz 2017, 14:00

to zależy jakie ma uzasadnienie dla tego programu, jak nie ma żadnego to dać na laptopa a program odrzucić
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 20 wrz 2017, 14:24

jak sam laptop to nie powinien złożyć w ustawowych: bariery w komunikowaniu się..
Przecież po to składa w Asie ab mieć jakiś konkretny specjalny program na swoje potrzeby
ja, tak to rozumiem...
marzenia2302
Stażysta
Od: 11 sty 2017, 15:00
Zajmuję się: AS

Napisano: 21 wrz 2017, 8:05

a ja mam takie pytanie: osoba ponad 80 lat (zatrudniona - umowa zlecenie), orzeczenie: znaczny na wzrok (04-O) wnioskuje o macbooka air 13". Co o tym myślicie?? Nie za mały jak na prawie niewidzącego?? Przyznać czy nie przyznać?? (nieoficjalnie wiemy że dla wnuczka bierze) :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 8:35

pcprkolb pisze:a ja mam takie pytanie: osoba ponad 80 lat (zatrudniona - umowa zlecenie), orzeczenie: znaczny na wzrok (04-O) wnioskuje o macbooka air 13". Co o tym myślicie?? Nie za mały jak na prawie niewidzącego?? Przyznać czy nie przyznać?? (nieoficjalnie wiemy że dla wnuczka bierze) :)
A jak to argumentuje? Jak to się ma do realizacji celów? Jak ją ma to przygotować do pełnienia różnych ról społecznych poprzez umożliwienie włączenia się do tworzącego się społeczeństwa informacyjnego?
Kiedyś wysyłałam do oddziału PFRON dokumenty naszego pracownika, co prawda z obszaru D, i przy sprawdzaniu (gdzie ja oceniłam formalnie i merytorycznie pozytywnie) PFRON zarzucił, że wniosek jest niewłaściwie oceniony merytorycznie, bo uzasadnienie nie współgra z celami (a uwierzcie, że starałyśmy się wykazać, jak ważne jest to dofinansowanie, że dzięki temu dofinansowaniu może spokojnie pracować ;) itd). Więc w takich podejrzanych sytuacjach można po prostu wykazać brak realizacji celów programu.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 8:42

uzasadnienie wniosku bez rewelacji: komputer przydałby się do robienia zakupów przez internet, robienia przelewów bankowych i komunikacji z rodziną. - to tak w skrócie, ale nie wiele więcej jest napisane
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 8:45

marzenia2302 pisze:orzeczenie 10-N, 05-R, 03-L + zaświadczenie od lek. i zaznaczone :jednoczesna dysfunkcja obu kończyn górnych i obu dolnych.
Wnioskodawca przyniósł proforma na notebook+ program ivona.
Ale ten program to raczej dla osób niedowidzących a on powinien wnioskować np. notebooka + specjalna myszka.
Odrzucić wniosek?
Kiedyś było wyjaśnienie, że nie ma wymogu udzielania dofinansowania jedynie na sprzęt podstawowy w połączeniu ze sprzętem czy oprogramowaniem określanym czasami jako specjalistyczne.
Zrezygnowano z podziału na sprzęt podstawowy i specjalistyczny, dlatego że coraz więcej sprzętu elektronicznego i oprogramowania jest fabrycznie wyposażona w funkcje umożliwiające ich obsługę przez osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami.
Dlatego też należy brać pod uwagę, że "głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego rodzaju dysfunkcji - potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta".
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 8:50

pcprkolb pisze:uzasadnienie wniosku bez rewelacji: komputer przydałby się do robienia zakupów przez internet, robienia przelewów bankowych i komunikacji z rodziną. - to tak w skrócie, ale nie wiele więcej jest napisane
Mam też taki cytat z PFRON-u:
"Można przyjąć zasadę, że w ramach AS pomoc udzielana będzie osobom, które będą w stanie wykazać, że z dużym prawdopodobieństwem posłuży ona im do podwyższenia kwalifikacji zawodowych, dalsze sprawne wykonywanie dotychczasowej pracy, kształcenie się, aktywną działalność na rzecz środowisk osób z niepełnosprawnościami itp. Natomiast w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się osobom, dla których sprzęt i oprogramowanie będą raczej służyły zaspokojeniu potrzeb z zakresu np. rehabilitacji społecznej, likwidacji barier w komunikowaniu się itp."
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 9:19

dzięki za odpowiedzi!! pozdrawiam
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]