Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ktoś z ops

Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.

Post autor: ktoś z ops »

Mam pytanie: może ktoś zna termin pojawienia się w CAS druków OZPS za 2016r?
Izaops

Re: Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.

Post autor: Izaops »

tak się stęskniłaś za tą robotą.
ktoś z ops

Post autor: ktoś z ops »

Nie! Tylko czasu mi potem zabraknie a do 30 kwietnia ma być gotowa i jeszcze sesja.
iga2

Post autor: iga2 »

sesja to może być i póniej do 30 kwietnia to jest magiczna data opracowania zasobów.
JUKLA
Praktykant
Zajmuję się: ps
Kontakt:

Post autor: JUKLA »

proszę o informację gdzie jest napisane, że ozps ma przejść uchwałą rady. w ustawie o pomocy społecznej tego nie ma.
Optima
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Optima »

I znów kłania się czytanie ustaw ze zrozumieniem. Jak to nie ma w ustawie, że OZPS musi być przyjęta ustawą??? Proszę:
Art. 16a ust.4 ustawy o pomocy społecznej: "Organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego przedstawia co roku do dnia 30 kwietnia odpowiednio radzie gminy, radzie powiatu, a do dnia 30 czerwca sejmikowi województwa właściwej jednostki samorządu terytorialnego ocenę, o której mowa w ust. 1"
Basia49
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Basia49 »

ocenę zasobów pomocy społecznej należy przedlozyć radzie gminy do 30 kwietnia. Natomiast do decyzji przewodniczacego rady należy czy będzie to uchwała, czy informacja i zapis w protokole na sesji, że rada taka ocenę przyjela. ja to robię uchwałą bo nie chce mi sie iść po sesji prosić o kopie protokołu, żeby miec w papierach( chociaż myslę że wystarczy na kopi oceny data wpływy rady gminy). Ale nie ma obowiazku uchwały.Gdyby takowy był to w ustawie o pomocy społecznej wyraźnie by pisało, że rada Gminy w drodze uchwały przyjmuje ocenę.
Podobnie masz zapis w ustawie o pomocy społ że kierownik ops do 31 marca składa radzie gminy sprawozxdanie i mie masz u chwały. Masz mieć tylko kopię sprawozdania z datą wpływu, że wpłynęło.
JUKLA
Praktykant
Zajmuję się: ps
Kontakt:

Post autor: JUKLA »

Basia49 dziękuję za odpowiedź, podobnie myślałam. W sąsiednich opsach wlasnie różnie robie.
ODPOWIEDZ