Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.
Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.
Mam pytanie: może ktoś zna termin pojawienia się w CAS druków OZPS za 2016r?
Re: Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r.
Nie! Tylko czasu mi potem zabraknie a do 30 kwietnia ma być gotowa i jeszcze sesja.
sesja to może być i póniej do 30 kwietnia to jest magiczna data opracowania zasobów.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
proszę o informację gdzie jest napisane, że ozps ma przejść uchwałą rady. w ustawie o pomocy społecznej tego nie ma.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
I znów kłania się czytanie ustaw ze zrozumieniem. Jak to nie ma w ustawie, że OZPS musi być przyjęta ustawą??? Proszę:
Art. 16a ust.4 ustawy o pomocy społecznej: "Organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego przedstawia co roku do dnia 30 kwietnia odpowiednio radzie gminy, radzie powiatu, a do dnia 30 czerwca sejmikowi województwa właściwej jednostki samorządu terytorialnego ocenę, o której mowa w ust. 1"
Art. 16a ust.4 ustawy o pomocy społecznej: "Organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego przedstawia co roku do dnia 30 kwietnia odpowiednio radzie gminy, radzie powiatu, a do dnia 30 czerwca sejmikowi województwa właściwej jednostki samorządu terytorialnego ocenę, o której mowa w ust. 1"
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
ocenę zasobów pomocy społecznej należy przedlozyć radzie gminy do 30 kwietnia. Natomiast do decyzji przewodniczacego rady należy czy będzie to uchwała, czy informacja i zapis w protokole na sesji, że rada taka ocenę przyjela. ja to robię uchwałą bo nie chce mi sie iść po sesji prosić o kopie protokołu, żeby miec w papierach( chociaż myslę że wystarczy na kopi oceny data wpływy rady gminy). Ale nie ma obowiazku uchwały.Gdyby takowy był to w ustawie o pomocy społecznej wyraźnie by pisało, że rada Gminy w drodze uchwały przyjmuje ocenę.
Podobnie masz zapis w ustawie o pomocy społ że kierownik ops do 31 marca składa radzie gminy sprawozxdanie i mie masz u chwały. Masz mieć tylko kopię sprawozdania z datą wpływu, że wpłynęło.
Podobnie masz zapis w ustawie o pomocy społ że kierownik ops do 31 marca składa radzie gminy sprawozxdanie i mie masz u chwały. Masz mieć tylko kopię sprawozdania z datą wpływu, że wpłynęło.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
Basia49 dziękuję za odpowiedź, podobnie myślałam. W sąsiednich opsach wlasnie różnie robie.
Oprócz Ocena zasobów pomocy społecznej za 2016r. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
pomoc dziecku
klient wyjeżdża co jakiś czas...
zapytanie o zas, stały
czy klient może nie chcieć pomocy?
zasiłek stały + emerytura 50 zł
decyzja na usługi opiekuńcze z odpłatnością
Zasiłek stały
odpłatność za pobyt w DPS
Sprawozdanie - wywiady środowiskowe
zasiłek dla opiekunów
zasiłek stały = brak zasiłku pogrzebowego?
Odzież robocza
dodatek mieszkaniowy
wywiad kontrolny w pomocy obiadowe
refundacja zasiłku
Prośba o wzory