przepraszam , ale naprawde nie do konca to rozumiem
bo to moj pierwszy przypadek
i gdzie jest zapis w ustawie, rozporzadzeniu ze tak nalezy postapic i uchylic prawo od mies. nastepnego po mies w którym wyrok sie uprawomocnił ?
jak osoba dostaje dodatek pielegnacyjny w ZUS w grudniu 2013 roku to uchylam decyzje i żadam zwrotu zasiłku piel od grudnia
bo miała jedno prawo przyznane wykluczajace pobierania drugiego swiadczenia
wiec czemu nie zadam zwrotu dodatku z tyt. samotnego wychowywania od grudnia skoro osoba ma zasadzone od tego monetu alimnety na dziecko ??????
a alimenty - wykluczaja pobieranie dodatku !
wiem,że może tłumaczycie jak krowie na rowie ale tak sie teraz czuje bo nie rozumiem
i od kiedy powinnam wkocu uchylic decyzje ?
jezeli wyrok z 18 lutego, postanowienie z 26 lutego?? od marca czy od kwietnia
TAK UGOD ADOTYCZY alientów i ejst z dnia 18 lutego
ale mam tez odpis zuspełny aktu urodzenia dziecka z zapisem wzmianek dodatkowychi napisane ejst nasetpujaco:
oswiadczeniem złozonym przed kierownikiem urzedu w dniu 18 lutego 2014 roku zostało złozone osiwadczenie uznania ojcostwa dziecka ....
dziecko nosi nazwisko orodwe matki . koniec kropka
nie, do chwili uznania dziecka przez ojca samotne jej sie nalezalo bo ojciec byl nieznany:) poza tym alimenty ma zasadzone w lutym (nieistotne ze ojciec dziecka powinien je wyrownac od grudnia - w grudniu ich nie dostala)
tym bardziej ze powyzje ktos pisał, ze mam uchylic deyzje od mies. nastepujacego po mies w którym wyrok/ugoda sie uprawomocniła
wiec jezeli uprawomocniła sie w marcu to musiłabym uchylac od kiwetnia z czym sie nie zgadzam
bo liczy sie nie tylko sam wyrok o alimenty ale tez czas gdy uznano ojcostwo
u nas także nienalezny dodatek od grudnia 2013 roku
to nic ze wyrok w lutym , ale alimnety zasadzone od grudnia i od tego czasu ma prawo do nich wiec nie mogła miec prawa do dodatku a wiec nalezy zadac zwrotu