od kiedy przyznać? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 cze 2015, 7:04

W maju złożony wniosek, ale niekompletny - brak zaświadczenia o bezskuteczności. Wezwaliśmy stronę do uzupełnienia wniosku - w czerwcu napisała oświadczenie o bezskuteczności + wystąpiliśmy do komornika o zaświadczenie. Z informacji uzyskanej od komornika wynika iż w maju i czerwcu strona dostała alimenty (nie pełną kwotę zasądzonych alimentów)m decyzji jeszcze nie wydaliśmy. Czy przyznać od maja?
mkiuy

Napisano: 18 cze 2015, 9:50

Haloooo :)
mkiuy

Napisano: 18 cze 2015, 9:54

na zaświadczeniu komornik zapewne określił, iż egzekucja jest bezskuteczna (wynika to z wzoru zaświadczenia). Tak więc świadczenie przysługuje od daty złożenia wniosku.
ABC

Napisano: 18 cze 2015, 9:56

skoro w maju i czerwcu dostała alimenty od dłużnika, a Ty ewentualnie przyznasz od maja to przecież alimenty otrzymanie i fundusz będzie się pokrywał ze sobą. Tym bardziej że taką informację masz od komornika, Czyli teoretycznie od komornika nie masz zaświadczenia o bezskuteczności?
andziaaa

Napisano: 18 cze 2015, 9:57

a nie powinno być zaświadczenie za kwiecień i maj??
inkaa

Napisano: 18 cze 2015, 10:57

od komornika mam zaświadczenie że egzekucja jest bezskuteczna. Ale w miesiącu maju i czerwcu wypłacił jej po 150 zł a ma zasądzone 500zł. U komornika wyrok złożony w lutym br.
mkiuy

Napisano: 18 cze 2015, 11:02

my, w takich sytuacjach przyznajemy (od daty złożenia wniosku, gdyż egzekucja jest bezskuteczna), ale z uwzględnieniem otrzymanych alimentów do rąk wierzyciela - więc w maju i czerwcu po 350 zł, a od lipca po 500 zł miesięcznie.
ABC

Napisano: 18 cze 2015, 11:09

a ja bym bym przyznała od lipca,
andziaaa

Napisano: 18 cze 2015, 11:21

Ehhh....no i jestem w kropce.

Ale skoro nie wydaliśmy decyzji o przyznaniu FA i komornik jej jeszcze nie ma, to czy te alimenty co otrzymała od komornika nie są zaliczane na poczet należności wierzyciela? A dopiero jak komornik otrzyma decyzję, to będą zaliczane na FA? Więc możemy przyznać pełną kwotę od maja? :?
mkiuy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x