Zwrot tytułów - dłużnik w Zakładzie Karnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 cze 2015, 13:04

Całkiem niedawno pewien Urząd Skarbowy zwrócił mi tytuły wykonawcze dotyczące poprzednich okresów świadczeniowych, z postanowieniem: że nie będzie przystępować do egzekucji wobec tych tytułów wykonawczych, ponieważ dłużnik mieszka pod innym adresem, nawet wskazał pod jakim (i jak się okazało, był to adres Zakładu Karnego), i wskazał też właściwy US do prowadzenia postępowania egzekucyjnego, na którego terenie znajduje się Zakład Karny, więc zrobiłam nowe tytuły na adres Zakładu Karnego podany w postanowieniu US i przesłałam do tego właściwego US.

A z tego co słyszałam to tytuły wykonawcze wysyłamy do US właściwego ze względu na miejsce zameldowania dłużnika, a nie tymczasowego przebywania np.: w Zakładzie Karnym

To ja już nie wiem czy dobrze zrobiłam :?:
Gość

Napisano: 17 cze 2015, 14:29

???
Gość

Napisano: 17 cze 2015, 15:00

ze swojej praktyki widzę, że nie ma jednej reguły co do podawania adresów zameldowania/ zamieszkania w TW. Praktyka US jest różna - czasami dostajemy zwrot TW, gdyż podany adres jest niewłaściwy i widzimy, że adres, który US nam wskazuje to adres zamieszkania/pobytu a nie zameldowania. Ale są urzędy, które posługują sie tylko adresem zameldowania. Nie pozostaje nic innego, jak wystawić ponownie TW na adres wskazany przez US. W omawianej sytuacji - ciekawa jestem czy US wg miejsca ZK - przyjmie TW do realizacji, przecież pobyt w ZK to nie miejsce zamieszkania (a z ustawy o egzekucji wynika, jaki adres należy podać w TW).
ABC

Napisano: 17 cze 2015, 15:04

Dziękuję :-)

Sama się zastanawiam, narazie tytuły zostały odebrane zobaczymy co powiedzą
Gość

Napisano: 17 cze 2015, 15:05

gość widocznie podjął pracę w ZK i rozlicza się z US właściwym dla danego ZK.
Reguła jest jednak inna, ten dłużnik ma po prostu taka fanaberię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x