@Soar, wiesz jak jest z SKO. Dla mnie osoba sprawująca opiekę spełnia warunki dopiero od 29.05, bo dopiero od tego dnia osoba wymagająca opieki legitymuje się orzeczeniem, a więc spełnia przesłankę art. 16a.1. Trzeba pamiętać, że normy materialne naszej ustawy (rozdział 1-5) wystepują przed normami procesowymi (rozdział 6-10)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
noteev to ci podam jeszce lepiej:
moje SKO jak dziecko urodziło się 20.05 to przyzna świadczenie rodzicielskie od 1 maja
Ale 52 tygodnie liczyli od 20 maja
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
kala1 pisze:mam za tego Pana opłacić składkę na ubezpieczenie społeczne zgłaszam go od 29.05 ?
tak
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
rozpatruję zgodnie z ustawę, jak kogoś lubię to każe mu się odwoływać.
Noteev - w sprawie świadczeń rodzicielskich pisałem do nich trzy pisma o sprostowanie ewidentnych błędów "pisarskich".
Skończyło się na tym, że teraz 52 tygodnie liczą już od daty przyznania (ale niezgodnie z KPA). W rozmowie telefonicznej w ogóle nie rozumieją o co mi chodzi, bo przecież kasa się teraz zgadza.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare