Od kiedy RODZINNE???? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 gru 2014, 9:18

Dziewczyna złożyła wniosek do sądu o ustalenie ojcostwa i alimenty. Przyniosła ustalenie ojcostwa, wyrok jest prawomocny ale rozprawa o alimenty dopiero będzie w styczniu. Powiedziałam, że na razie nie należy jej się rodzinne dopiero jak będą alimenty. Jak przyjdzie w styczniu z wyrokiem o alimenty i złoży wniosek na rodzinne to będę patrzeć od kiedy wyrok jest prawomocny? czy wykonalny? a jak się cofną do tyłu z alimentami?
edyta123

Napisano: 31 gru 2014, 9:43

przyznajesz wstecznie od dnia zlozenia wniosku wtedy gdy wyrok sądu bedzie juz prawomocny.
an na

Napisano: 31 gru 2014, 9:58

ale jak wstecz jak nie mam wniosku złożonego? dziewczyna przyszła tylko zapytać. w styczniu przyjdzie i złoży wniosek na rodzinne i będzie miała wyrok zasądzający alimenty od np. lipca 2014r. to co mam jej rodzinne od lipca przyznać?? chyba coś nie bardzo
edyta123

Napisano: 31 gru 2014, 11:19

od miesiaca złożenia wniosku na rodzinne
*ola*

Napisano: 31 gru 2014, 12:56

przyznajesz od miesiaca zlozenia wniosku. jak zlozy wniosek w styczniu to przyznajesz od stycznia. sam fakt, ze sie dowiadywala nie ma na nic wplywu. w zasadzie to powinnas jej podpowiedziec aby zlozyła wniosek teraz i uzupelnic brakujace dokumenty w styczniu, wtedy zasilek przysługiwałby jej od grudnia- od miesiaca zlozenia wniosku (teraz bedzie stratna o miesiac).
an na

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x