od kiedy świadczenie pielęgnacyjne?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+, SR, FA
- Kontakt:
od kiedy świadczenie pielęgnacyjne?
Podpowiedzcie bo mnie zaćmiło świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Data złożenia wniosku na komisję 25.08.2021, niepełnosprawność datuje się od urodzenia. Czy świadczenie pielęgnacyjne za cały sierpień czy od 25?
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Re: od kiedy świadczenie pielęgnacyjne?
Istotne jest także, kiedy opiekun złożył wniosek o ŚP ze wspomnianym przez Ciebie Orzeczeniem ?
art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych
" Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. "
Reasumując, jeśli spełniony jest warunek z ww art. 24 ust. 2a ww ustawy to prawo do ŚP powinno być ustalone od 1-08-2021r.
p.s. jestem laikiem w tych sprawach, więc zweryfikuj moją ocenę
art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych
" Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. "
Reasumując, jeśli spełniony jest warunek z ww art. 24 ust. 2a ww ustawy to prawo do ŚP powinno być ustalone od 1-08-2021r.
p.s. jestem laikiem w tych sprawach, więc zweryfikuj moją ocenę
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Re: od kiedy świadczenie pielęgnacyjne?
na cały sierpień o ile rodzic, który będzie brał świadczenie nie miał w tym okresie żadnego zatrudnienia albo innych świadczeń, które wykluczają pobieranie św. pielęgnacyjnego.
Oprócz od kiedy świadczenie pielęgnacyjne? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Wydawanie zaświadczeń na uczelnie dla studentów o pobieranych świadczeniach ŚR,FA,500+
Dotacja z Czystego na skarbówce - liczyć?
świadczenie pielegnacyjne kancelaria
alimety świadczone na rzecz innych osób a dochód utracony w roku bazowym
zaświadczenie od położnej do becikowego
świadczenie pielęgnacyjne - moment powstania niepełnosprawności nie da się ustalić
ŚP nowa kwota
Działalność gospodarcza na zasadach ogólnych PIT 36
Sprawowanie stałej opieki SZO
Czy dobrze myślę - termin wypłaty dodatku osłonowego
ZUS nie może zrealizować zajęcia wierzytelności
Przedłużenie w związku z COVID - dylemat!!!
Jest uzysk czy nie?
zmiana składu rodziny i dochody
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy
Zp na covid a świadczeniobioraca prowdopodobnie za granicą.