od kiedy uchylić ZP? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 25 lip 2014, 11:34

otrzymałam dzis informacje od pracownika socjalnego ze Pani X która pobiera u nas ZP, mieszka od maja 2014 na terenie innej gminy. mam w aktach kserokopie oświadczenie stony z wywiadu z pracownikiem tamtego ops, ze od maja mieszka pani X u swojej córki. co robić? : wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia dec. zp ale od kiedy? i czy jak już uchylę to czy na podstawie art. 50 ust.2 i 3 przesłać dec. uchylająca wraz z dokumentacją ??
POMOCY

Napisano: 25 lip 2014, 12:38

uchylam od maja, czerwca, i nienależnie pobrany ZP? czy teraz od sierpnia?
POMOCY

Napisano: 25 lip 2014, 13:39

uważam że w tej sprawie nie można być nadgorliwym, jeżeli nie zgłosiła potrzeby zmiany organu to znaczy że jest dalej zameldowana w miejscu pobierania zasiłku a wyjazd traktuje jako dłuższy urlop. Proponuje wezwać osobę w celu wyjaśnienia sytuacji i ewentualnie uchylić od sierpnia. Nawiasem mówiąc gdybym otrzymała od was decyzję uchylającą i do zwrotu nienależnie pobrane to natychmiast skierowałabym ją do SKO. Nadgorliwość nie popłaca.
mc2

Napisano: 25 lip 2014, 13:52

OK, założymy ze ja wzywam do wyjaśnień pod rygorem wstrzymania, bo wątpię aby ta pani na wózku do nas przypełzła. to potem ja odbierze wstrzymam jej wypłatę, a jak mi nie odbierze wezwania to co? dalej je bd wypłacać na konto ???
POMOCY

Napisano: 25 lip 2014, 14:13

a nie łatwiej będzie przekazać dokumentację do tamtego organu??
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 7:31

POMOCY pisze: i nienależnie pobrany ZP?
Nienależnie pobrane w związku ze zmianą miejsca zamieszkania? A w jaki sposób to wpłynęło na prawo do świadczenia? Jak dla mnie zmienił się tylko organ właściwy do wypłaty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 8:40

jeżeli nie pobiera zp w miejscu obecnego zamieszkania to nie widzę potrzeby ingerencji
Kati@

Napisano: 28 lip 2014, 8:47

POMOCY pisze: bo wątpię aby ta pani na wózku do nas przypełzła
nieładnie :o .. wyślij wezwanie pod rygorem wstrzymania świadczeń ... jak się nie zgłosi wstrzymasz a kobieta jak nie zobaczy kasy na koncie to może sie pojawi i wtedy jej wyrównasz .. ale nie zakładaj z góry, ze się pojawi a po drugie matka ma prawo pobyć u córki .. a po trzecie na pewno nie ma mowy o np !
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 9:41

ewalu, nie miałam nic obraźliwego na myśli :o
praca tutaj nauczyła mnie, że muszę przewidzieć wszystkie ewentualności ,żebym nie utknęła w martwym punkcie. Tak jak co robicie dalej jak wraca wam wszczęcie postępowania (podwójne awizo) wydajecie decyzję?
POMOCY

Napisano: 28 lip 2014, 9:55

POMOCY pisze:ewalu, nie miałam nic obraźliwego na myśli :o
POMOCY pisze: mam w aktach kserokopie oświadczenie stony z wywiadu z pracownikiem tamtego ops, ze od maja mieszka pani X u swojej córki. co robić? :
a skąd masz kserokopię ?????????????????
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x