Wierzycielka złożyła wniosek w czerwcu 2015 ale nie miała zaświadczenia od komornika, bo jeszcze szło pocztą (to wersja wierzycielki, a ja naiwnie uwierzyłam). Zaświadczenie doszło w lipcu ale z datą wydania 7-07-2015. Czy wypłacam FA za czerwiec czy tylko za lipiec? Sytuacja wygląda dodatkowo tak, że kobieta w maju 2015 otrzymała kasę od męża, 15 czerwca zgłosiła się do Komornika, że jej nie wypłacił alimentów za czerwiec a Pani Komornik w 7-07-2015 wystawia zaświadczenie, że w okresie dwóch ostatnich miesięcy egzekucja jest bezskuteczna (kupy się to nie trzyma) a na dodatek na zaświadczeniu należność wobec wierzyciela w wysokości 600 zł (tyle co miesięcznie zasądzone alimenty). Ja ewidentnie potrzebuję urlopu, bo mi wyobraźni już brakuje, żeby to ogarnąć :/
Od czerwca komornik prowadzi postępowanie, tak? Zaświadczenie wydał z datą lipcowa że w okresie ostatnich 2 m-cy (maj, czerwiec) egzekucja bezskuteczna? Zadzwoń do komornika i ustal czy czasami się nie kopnął. Jeśli egzekucja od czerwca to od czerwca FA nie przyznasz. Chyba że egzekucja już od dawna prowadzona to wówczas zaświadczenie komornika jest ok.
Jak egzekucja alimentów od czerwca to najwcześniej FA od sierpnia. Nie ma możliwości wystawić zaświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji. Bezkuteczna egzekucja zgodnie z naszą ustawą to egzekucja, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcynie wyegzekwowano bla, bla, bla - muszą być dwa miesiące i musi być egzekucja u komornika. Nie było egzekucji w ostatnich dwóch miesiącach - nie ma przesłanki do przyznania FA.