od kiedy zmiana decyzji?? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 maja 2021, 14:52

Nie wiem jak u was ale ja póki co nie dostałam ani jednego wywiadu z DPS wraz z nową decyzją o waloryzacji ( mimo, że o nie wystąpiłam do domów pomocy). Podobno mieszkańcy nie dostali jeszcze decyzji z ZUS. i teraz moje pytanie jak mam zmieniać decyzje o odpłatności jak już wywiady dostane??? dochód zmieni się od marca a zmianę decyzji o odpłatności robić od kwietnia czy maja???? :?: :shock:
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 12 maja 2021, 17:34

Z tym rozsyłaniem decyzji ZUS to prawda, wiele osób jeszcze ich nie dostało. U nas w dps w tym roku pracownicy socjalni na początku kwietnia wystąpili do ZUSU o zaświadczenie za marzec i większość wywiadów udało zrobić się w kwietniu. Waloryzacja w tym roku nie jest wysoka i bardzo mało komu przekroczyło 10 %( zazwyczaj tym co mają renty w zbiegu).

Co do zmieniania decyzji to w jednostce mamy dwie różne interpretacje od ministerstwa. :D Jedna mówi o tym, że zmieniać należy od momentu kiedy organ wydający decyzje dostanie informację (kiedy wpłynie wywiad). Druga mówi o tym, że można wydawać wstecz trzymając się zasady o faktycznej zmianie dochodu, czyli od kwietnia jak po marcowej waloryzacji. Zatajenie informacji przez osobę lub zaniedbanie pracownika socjalnego nie może wpływać na uprzywilejowanie tych osób w stosunku do których zrobiono wywiad w odpowiednim czasie. (waloryzacja)
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 maja 2021, 22:35

W maju zaczynają spływać wywiady. Znalazłam wyroki o zmianie decyzji wstecz i będziemy się cofać do kwietnia tak jak robiliśmy w ubiegłym roku. Jestem trochę przerażona tym, że na szczęście kilka wywiadów przekroczy 12 miesięcy.
Fibro
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 0:14
Zajmuję się: Przemoc dps

Napisano: 13 maja 2021, 8:35

Ministerstwo w drugiej interpretacji powołało się na uchwałę NSA I OPS 7/17.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45

Napisano: 13 maja 2021, 8:49

Wzrost odpłatności został ustalony od miesiąca marca 2021 r, czyli od miesiąca zmiany sytuacji dochodowej. Postepowanie tut. organu jest zgodne z tezą zawartą w wyroku NSA I OSK 2170/16 z dnia 13.10.2017r.
„W przedstawionym stanie faktycznym i prawnym zmiana decyzji mogła wywołać skutek prawny od daty wskazanej w rozstrzygnięciu, która była wcześniejsza od daty wydania decyzji zmieniającej. Jak wyżej podano, decyzja zmieniająca, oparta o art. 106 ust. 5 u.p.s., pozostaje w związku z zaistnieniem określonych przesłanek faktycznych, stanowiących podstawę powstania określonych skutków prawnych, co wpływa na jej temporalną skuteczność.
Każdy akt stosowania prawa odnosi się do określonego stanu faktycznego i w związku z tym jego skutki prawne mogą być powiązane w czasie z zaistnieniem tego stanu faktycznego. Należy zatem uznać, że akt konstytutywny, kreujący określone prawa i obowiązki, pozostaje zawsze w związku z zaistnieniem przesłanek faktycznych, stanowiących podstawę powstania określonych skutków prawnych. W takiej sytuacji konstytutywna decyzja może działać zarówno z mocą na przyszłość, jak i z mocą wsteczną (por. wyroki NSA: z dnia 28 października 2009 r. sygn. akt II GSK 153/09, z dnia 30 listopada 2012 r. sygn. akt I OSK 982/12 i z dnia 2 marca 2016 r. sygn. akt I OSK 221/16, dostępne w CBOiS i A. Mączyński Skuteczność orzeczeń w postępowaniu cywilnym, Kraków 1974, s. 151)”.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32

Napisano: 13 maja 2021, 8:52

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU