Nie wiem jak u was ale ja póki co nie dostałam ani jednego wywiadu z DPS wraz z nową decyzją o waloryzacji ( mimo, że o nie wystąpiłam do domów pomocy). Podobno mieszkańcy nie dostali jeszcze decyzji z ZUS. i teraz moje pytanie jak mam zmieniać decyzje o odpłatności jak już wywiady dostane??? dochód zmieni się od marca a zmianę decyzji o odpłatności robić od kwietnia czy maja????
Z tym rozsyłaniem decyzji ZUS to prawda, wiele osób jeszcze ich nie dostało. U nas w dps w tym roku pracownicy socjalni na początku kwietnia wystąpili do ZUSU o zaświadczenie za marzec i większość wywiadów udało zrobić się w kwietniu. Waloryzacja w tym roku nie jest wysoka i bardzo mało komu przekroczyło 10 %( zazwyczaj tym co mają renty w zbiegu).
Co do zmieniania decyzji to w jednostce mamy dwie różne interpretacje od ministerstwa. Jedna mówi o tym, że zmieniać należy od momentu kiedy organ wydający decyzje dostanie informację (kiedy wpłynie wywiad). Druga mówi o tym, że można wydawać wstecz trzymając się zasady o faktycznej zmianie dochodu, czyli od kwietnia jak po marcowej waloryzacji. Zatajenie informacji przez osobę lub zaniedbanie pracownika socjalnego nie może wpływać na uprzywilejowanie tych osób w stosunku do których zrobiono wywiad w odpowiednim czasie. (waloryzacja)
W maju zaczynają spływać wywiady. Znalazłam wyroki o zmianie decyzji wstecz i będziemy się cofać do kwietnia tak jak robiliśmy w ubiegłym roku. Jestem trochę przerażona tym, że na szczęście kilka wywiadów przekroczy 12 miesięcy.
Wzrost odpłatności został ustalony od miesiąca marca 2021 r, czyli od miesiąca zmiany sytuacji dochodowej. Postepowanie tut. organu jest zgodne z tezą zawartą w wyroku NSA I OSK 2170/16 z dnia 13.10.2017r.
„W przedstawionym stanie faktycznym i prawnym zmiana decyzji mogła wywołać skutek prawny od daty wskazanej w rozstrzygnięciu, która była wcześniejsza od daty wydania decyzji zmieniającej. Jak wyżej podano, decyzja zmieniająca, oparta o art. 106 ust. 5 u.p.s., pozostaje w związku z zaistnieniem określonych przesłanek faktycznych, stanowiących podstawę powstania określonych skutków prawnych, co wpływa na jej temporalną skuteczność.
Każdy akt stosowania prawa odnosi się do określonego stanu faktycznego i w związku z tym jego skutki prawne mogą być powiązane w czasie z zaistnieniem tego stanu faktycznego. Należy zatem uznać, że akt konstytutywny, kreujący określone prawa i obowiązki, pozostaje zawsze w związku z zaistnieniem przesłanek faktycznych, stanowiących podstawę powstania określonych skutków prawnych. W takiej sytuacji konstytutywna decyzja może działać zarówno z mocą na przyszłość, jak i z mocą wsteczną (por. wyroki NSA: z dnia 28 października 2009 r. sygn. akt II GSK 153/09, z dnia 30 listopada 2012 r. sygn. akt I OSK 982/12 i z dnia 2 marca 2016 r. sygn. akt I OSK 221/16, dostępne w CBOiS i A. Mączyński Skuteczność orzeczeń w postępowaniu cywilnym, Kraków 1974, s. 151)”.