od kiedy zmiana na korzyść strony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 11 sie 2021, 11:02

Kobieta od lutego już nie pobiera zasiłku dla bezrobotnych, teraz jest zarejestrowana bez prawa do zasiłku. Pobiera śr zł/zł. Złożyła wniosek na nowy okres i wyszło szydło z worka. Chcę jej dziś zrobić zmianę na korzyść. Tylko od sierpnia czy od lutego? przeszukałam forum ale nic konkretnego nie znalazłam. Może ktoś wie po szkoleniu czy po kontroli?
Milusia92
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 15:23
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 11 sie 2021, 12:09

od sierpnia . ona miała obowiązek poinformowac cię o zmianach
marchewkowepole
Stażysta
Od: 22 sty 2021, 14:37
Zajmuję się: ŚR,ŚW, DO, DW, ZCP

Napisano: 11 sie 2021, 13:20

nawet jeżeli w aktach miałam że będzie pobierać przez pól roku do stycznia 2021 r.?
Milusia92
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 15:23
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 11 sie 2021, 14:06

u nas od razu w jednej decyzji okreslamy ze w tym okresie ma np zł/zł a np od lutego w związku z utratą dochodu ... jezeli od razu tego nie zrobiłas a miałas na to papiery to od lutego
marchewkowepole
Stażysta
Od: 22 sty 2021, 14:37
Zajmuję się: ŚR,ŚW, DO, DW, ZCP

Napisano: 11 sie 2021, 14:44

marchewkowepole pisze:
11 sie 2021, 14:06
u nas od razu w jednej decyzji okreslamy ze w tym okresie ma np zł/zł a np od lutego w związku z utratą dochodu ... jezeli od razu tego nie zrobiłas a miałas na to papiery to od lutego
A ja się z tym nie zgodzę. Pani miała decyzję wraz z uzasadnieniem gdzie rozumiem został wyliczony dochód. Skoro Pani się od tego nie odwoływała, rozumiem uznała, że jest ok. Jak utraciła zasiłek nie zgłosiła tego oraz nie wniosła o ponowne przeliczenie. Dla mnie nie ma podstaw do zmiany decyzji wstecz. Pierwszy raz słyszę, że utratę dochodu stosuje się z wyprzedzeniem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 sie 2021, 7:56

Zgadzam się, że w jednej decyzji nie powinno być zmiany świadczenia "na przyszłość". Ale nie pomijajmy faktu, że urzędnik wiedział z wyprzedzeniem o utracie dochodu i powinien wszcząć postępowanie w tej sprawie
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 12 sie 2021, 8:29

A jakby przedłużono jej prawo do zasiłku i urzędnik by nie sprawdził to byłaby jego wina. Pani mogłaby się odwoływać od decyzji PUP. Ja widzę tylko wydruk z systemu SEPI a nie faktyczną decyzję. Może u was się prowadzi 1 zasiłek rodzinny i macie czas na sprawdzanie wszystkiego ale u mnie jest kilkaset. W decyzji mam zawarte pouczenie, że w przypadku utraty dochodu strona ma prawo wystąpić z prośbą o przeliczenie dochodu. Wiele razy przejechałem się na wydrukach z US, ZUS lub innych bo sytuację są różne i nie wierzę z góry we wszystko co tam jest.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 sie 2021, 10:08

Szarak pisze:
12 sie 2021, 8:29
A jakby przedłużono jej prawo do zasiłku i urzędnik by nie sprawdził to byłaby jego wina. Pani mogłaby się odwoływać od decyzji PUP. Ja widzę tylko wydruk z systemu SEPI a nie faktyczną decyzję. Może u was się prowadzi 1 zasiłek rodzinny i macie czas na sprawdzanie wszystkiego ale u mnie jest kilkaset. W decyzji mam zawarte pouczenie, że w przypadku utraty dochodu strona ma prawo wystąpić z prośbą o przeliczenie dochodu. Wiele razy przejechałem się na wydrukach z US, ZUS lub innych bo sytuację są różne i nie wierzę z góry we wszystko co tam jest.
To co piszesz jest zupełnie zgodne z tym co ja napisałam wyżej :) Pracownik nie może przyznać "na zaś", bo wszystko się może zdarzyć. Po to jest wszczęcie postępowania i sprawdzenie sytuacji. Gdyby trafił na asertywnego klienta to w SKO sprawa jest przegrana. Owszem, klient pouczony o konieczności informowania o zmianie sytuacji, ale gdzie jest napisane że ma to zrobić w konkretnym momencie? Klient poinformował o nadchodzącej zmianie już w momencie składania dokumentów.
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 12 sie 2021, 10:18

Inaczej to przedstawię. Przychodzi klient, który ma ZR zł za zł, przedkłada świadectwo pracy ale nie wnosi o przeliczenie dochodu rodziny w związku z utratą. Co robisz LuuLane ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 sie 2021, 10:43

Wszczynam postępowanie, sprawdzam wpływ utraty dochodu na wysokość świadczeń. Informuję stronę o wszczęciu postępowania, a przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji o tym jakie ma prawa wynikające z art. 10 kpa - co ustalono w trakcie postępowania i że są podstawy do zmiany decyzji. Przy tym wszystkim pamiętam o art. 9 kpa. Nie widzę tu haczyka.
LuuLane
Starszy referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x