od kiedy zmiana na korzyść strony - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 12 sie 2021, 10:55

LuuLane pisze:
12 sie 2021, 10:43
Wszczynam postępowanie, sprawdzam wpływ utraty dochodu na wysokość świadczeń. Informuję stronę o wszczęciu postępowania, a przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji o tym jakie ma prawa wynikające z art. 10 kpa - co ustalono w trakcie postępowania i że są podstawy do zmiany decyzji. Przy tym wszystkim pamiętam o art. 9 kpa. Nie widzę tu haczyka.
CD. Pan po dwóch miesiącach przychodzi i zgłasza podjęcie zatrudnienia u tego samego pracodawcy. Pan nie wiedział o zasadzie 3 miesięcy oraz nie wnosił o zmianę decyzji. Robisz mu NP ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 sie 2021, 11:19

art. 32 ust. 1a i 1c,
pierwsze słyszę żeby pisać podanie o przeliczenie dochodu,
zmieniła się sytuacja dochodowa masz obowiązek wszcząć postępowanie i ustalić aktualną sytuację dochodową skoro Ci strona donosi dokumenty
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2021, 11:43

Szarak pisze:
12 sie 2021, 10:55

CD. Pan po dwóch miesiącach przychodzi i zgłasza podjęcie zatrudnienia u tego samego pracodawcy. Pan nie wiedział o zasadzie 3 miesięcy oraz nie wnosił o zmianę decyzji. Robisz mu NP ?
Jeśli nie wiedział o zasadzie 3 miesięcy, to znaczy że go słabo poinformowałeś.
Odwróć sytuację. Pan pobierał zł/zł, przyniósł Ci świadectwo pracy. Nic z tym nie robisz? Wypłacasz dalej zł/zł? Wyjaśnij jak się będziesz tłumaczył, kiedy już klient złoży skargę?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 12 sie 2021, 12:55

"Jeśli nie wiedział o zasadzie 3 miesięcy, to znaczy że go słabo poinformowałeś."

Nawet jak pouczysz naszych wnioskodawców to 90 % z nich po dniu nie pamięta tego. Osoby korzystające 5 lat potrafią wciskać, że nie nie wiedzieli by zgłaszać dochody uzyskane a później się dziwią z NP. Większość nie czyta pouczeń do wniosku oraz decyzji pod którymi się podpisywali. Do wniosków złożonych internetowo gdzie nie ma nawet czasem kontaktu z osobą, bo nie ma potrzeby, to też będzie moja wina, że nie pouczyłem. Osoba nie złoży wniosku na nowy okres bo zapomniała, to też moja wina bo ja powinienem brać telefon i obdzwaniać każdego. Wybacz ale dla mnie to strasznie naciągany argument...

"Odwróć sytuację. Pan pobierał zł/zł, przyniósł Ci świadectwo pracy. Nic z tym nie robisz? Wypłacasz dalej zł/zł? Wyjaśnij jak się będziesz tłumaczył, kiedy już klient złoży skargę?"

Właśnie między innymi zasadą 3 miesięcy. Ponadto nie każde przejście z zł za zł na pełne kwoty jest korzystne dla strony jak jest małe przekroczenie. U mnie nie dopłaca się dodatków jednorazowych i również moje SKO nie widzi podstawy do takich dopłat przechodząc na pełne kwoty. Robiąc taką zmianę z urzędu, bierzesz na siebie cały ciężar niewłaściwej zmiany.
Chcesz wychodzić przed szereg nie ma problemu. Ja uważam, że nie mamy do tego podstaw bez wniosku o ponowne przeliczenie.
Idąc tym tokiem myślenia nie wiem po co w ogóle ludzie składają u was wnioski skoro wszystko niby robicie z urzędu na korzyść strony. Po co strona ma cokolwiek zgłaszać skoro to wy wszystko powinniście sprawdzać co miesiąc bo może strona utraciła dochód.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 sie 2021, 13:05

Rozumiem, że z każdą utratę rozpatrujesz po upływie 3 miesięcy? Przecież nawet jeśli strona złoży Ci ten wniosek o przeliczenie, to nie znaczy, że po dwóch miesiącach nie może wrócić do pracodawcy i jesteś w takiej samej sytuacji co bez wniosku :roll:
Poza tym straciłeś z oczu meritum sprawy. Nie chodzi o to, żeby co miesiąc sprawdzać każdego klienta czy zmieniła się sytuacja, tylko co masz zrobić gdy masz przed nosem dokument informujący o zmianie. Prosta odpowiedź: wszczynasz postępowanie i badasz sprawę. A jak Ci przedstawi zaświadczenie o uzyskanym dochodzie bez wniosku o przeliczenie, to też schowasz do teczki i nic nie robisz?
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 12 sie 2021, 13:32

LuuLane pisze:
12 sie 2021, 13:05
A jak Ci przedstawi zaświadczenie o uzyskanym dochodzie bez wniosku o przeliczenie, to też schowasz do teczki i nic nie robisz?
też mnie to ciekawi :?:
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2021, 13:48

Jestem świeżo po kontroli i taka sprawa była kontrolowana. Przyznana zł/zł na cały okres - utrata dochodu w styczniu 2021 zgłoszenie o utracie dochodu dopiero w czerwcu 2021. Przyznane pełne kwoty od czerwca 2021 - nie zausterkowano więc tak ma być.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 12 sie 2021, 13:50

bones pisze:
12 sie 2021, 13:48
Jestem świeżo po kontroli i taka sprawa była kontrolowana. Przyznana zł/zł na cały okres - utrata dochodu w styczniu 2021 zgłoszenie o utracie dochodu dopiero w czerwcu 2021. Przyznane pełne kwoty od czerwca 2021 - nie zausterkowano więc tak ma być.
Wczytaj się w wątek - rozmawiamy o sytuacji, gdy urzędnik od dawna miał w aktach dokument mówiący o utracie dochodu.
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 12 sie 2021, 14:09

LuuLane wczytaj się w wątek i o co jest pytane zadanie. To Ty dyskutujesz na temat na który uważasz że jest w zadanym pytaniu a poza tym odpowiedz była nie do Ciebie tylko do Milusi.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 12 sie 2021, 14:33

Podpowiedzmy w takim razie Milusi wspólnie: zmień od sierpnia i podpowiedz stronie, żeby złożyła odwołanie do SKO powołując się na to, że ops miał w dokumentach informację o utracie dochodu od samego początku sprawy. Chętnie zobaczę rozstrzygnięcie :D
LuuLane
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x