Od kogo wymagać wywiadu

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~mańka

Re: Od kogo wymagać wywiadu

Post autor: ~mańka »

wracając do pierwotnego tematu - po co chcesz zmieniać decyzje? była ustalona opłata w czasie kiedy obowiązywało tamoto kryterium. kryterium owszem jest nowe ale obowiązuje dopiero teraz, nie daszdecyzji obowiązującej wstecz, a dochód podopiecznych teraz zmianie nie ulegl. poza tym - jak było zawsze - prac. socjalny dpsu zawsze pilnował kiedy komu dochód wzrastał. kompletował dokumenty i porzekazywal do PCPRu czy wcześniej WZPSu. Jak byl opiekun prawny to formalnie w wywiadzie się podpisywał w miejsce podopiecznego i tyle. O co ten raban?
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

No raban jest o to, że w niektórych DPS nie mają czasu na robienie wywiadów.
Autorce zapewne chodziło o to, że ma mieszkańców, których jedynym dochodem są zasiłki stałe, które od tego tygodnia wzrosły, a więc dochód się zwiększył i przekroczył 10 %.
A więc trzeba zmienić decyzję o odpłatności. Nawet jeżeli nie są to osoby z zasiłkami stałymi to aktualizację sporządza się tak czy tak co pół roku. Zapewne pierwszy wywiad był na okoliczność waloryzacji rent i emerytur około kwietnia czy maja, więc teraz jest 6 miesięcy i musi być następny, czy sytuacja się nie zmieniła czy się zmianiła .
~ewa

wywiad przed przyjęciem do dps

Post autor: ~ewa »

mam pytanie. Jako pracownik socjalny dps mam przeprowadzić wywiad z osobą, która ma być umieszczona w dps. Na jakim druku ma być ten wywiad?.
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

Napewno Aneta, wie, bo robi wywiady, przed przyjęciem mieszkańca.
~ewa

Post autor: ~ewa »

Chciałam się zapytać, na jakim druku robisz wywiad przed przyjęciem mieszkańca do dps?
~malwina

Post autor: ~malwina »

Akyualizacja wywiadu środowiskowego
~Aneta

Post autor: ~Aneta »

ewa my stworzyliśmy sobie własny wewnętrzny druk...wcześniej to była forma notatki ale czasami coś ważnego umknęło a tak jak są pytania to łatwiej.....ujęliśmy w nim wszystko to co nam będzie potrzebne potem po przyjęciu ....oczywiście najpierw dane osobowe, potem....ocena warunków socjalno bytowych w miejscu zamieszkania, sytuacja zdrowotna, rodzinna, czy jest zaopatrzony w sprzęt ortopedyczny, jeżeli nie to czego potrzebuje, jego zainteresowania itp. potrzeby i oczekiwania po przyjęciu, sposób dotarcia do DPS ( czy rodzina przywozi, czy karetka czy my odbieramy) i jeszcze punkt uwagi...w którym sobie zapisuje jakieś spostrzeżenia...
~Aneta

Post autor: ~Aneta »

w opisie tej sytuacji mieszkaniowej skupiamy się też nie tylko na tym w jakich warunkach mieszka przyszły mieszkaniec...ale głównie na tym co to za mieszkanie....czy własnościowe, czy komunalne...czy jest rodzina która zajmie się zdawaniem mieszkania do MZGM i rozwiązywaniem umów na media, czy przyszły mieszkaniec będzie wymagał pomocy w tym zakresie.
Wiesz to ma przede wszystkim służyć Tobie, żebyś lepiej rozplanowała sobie pracę z przyszłym mieszkańcem....druk aktualizacja wywiadu...też jest dobry ....rozporządzenie nie narzuca w jakiej formie to ma być
ODPOWIEDZ