Od którego miesiąca wypłata? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 gru 2017, 1:30

Witam, samotnie wychowuje dwóch synów, w sierpniu moje dziecko poważnie zachorowało walcząc o życie na oiom-ie, gdy było już lepiej zjechałam na parę godzin złożyć wniosek o 500+ wiedząc że pieniądze po takich przejściach przydadzą się, dostałam czas do końca listopada dostarczenia wyroku z sądu o alimenty na drugiego syna który właśnie wtedy poważnie zachorował, ojciec płacił alimenty na konto bądź na moje ręce i nie miałam z tym problemu,w październik zostałam wezwana po odbiór decyzji na starszego syna, który ma przyznane alimenty,na najmłodszego mi odmówiono ze względu na brak wyroku,24 listopada (posiadam potwierdzenie z poczty) wysłałam pozew o alimenty który dotarł do sądu 27 listopada, nie dostałam jeszcze terminu rozprawy ale wnioskowalam również o zabezpieczenie powództwa alimentacyjnego, stąd dnia 7 grudnia otrzymałam pismo z sądu o przychylnym rozpatrzeniu i od dnia 1 grudnia do dnia 10 każdego miesiąca do dnia w którym zapadnie wyrok o faktycznej kwocie alimentów, mój syn ma zasadzone powództwo, pieniądze, dostałam pieniądze od byłego więc jest ok....jednak po dostarczeniu powyższych papierów do ops dostałam decyzję grudniowa, tzn ze dopiero w grudniu należało mi się 500+ (mimo złożenia wniosku w sierpniu na obu synów) stąd moje zapytanie" dlaczego tak"? I czy jest to ustawowo "powiedziane" że nie należy mi się od października? Dochód mi nie przekracza, wniosek złożony w czasie, miałam czas do 30 listopada złożyć pozew, złożyłam 24 listopada(potwierdzenie z poczty) mogę się odwołać?i czy jest sens?
Ewela1988
Praktykant
Od: 27 paź 2017, 13:13
Zajmuję się: Pracuje

Napisano: 22 gru 2017, 8:15

Ewela1988 pisze:miałam czas do 30 listopada złożyć pozew
Bzdura, proszę przeczytać ustawę lub wezwanie.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 gru 2017, 11:31

W jakim sensie bzdura? Chodziło mi o to że z opieki dostałam oświadczenie że do końca listopada powinnam doręczyc wyrok zasadzajacy alimenty, czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć czy faktycznie należy się od grudnia czy od października składając wniosek na czas?
Ewela1988
Praktykant

Napisano: 22 gru 2017, 11:56

Szkoda mi strzępić klawiatury jak są tak popełniane błędy (raz piszesz o pozwie a teraz o wyroku) więc się zdecyduj. Szkoda mego czasu.

Zgodnie z art. 19 ust. 5 u.p.p.w.d.,
w przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i nie dołączy do wniosku tego tytułu wykonawczego, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i, w zakresie ustalania prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego.
Czy zostało doręczone wezwanie w tej sprawie?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 gru 2017, 12:47

10 dni później dostarczyłam "papier" z sądu o zasadzonym powodztwie, teraz czekam na termin rozprawy...pracuje na pełen etat za najniższa krajowa,nie siedzę w opiece co miesiąc żebrając o parę złotych ale są to pieniądze które należą się moim dzieciom jak każdym innym, więc stąd moje pytanie czy jest sens się odwołać i próbować walczyć o wyrównanie za październik i listopad?
Ewela1988
Praktykant

Napisano: 22 gru 2017, 12:49

nawiązując do tematu, chciałam powiedzieć, ze mamy taką sytuacje i mój kierownik nie może się zdecydować jaką podjąć decyzję.
1. wniosek złożony w październiku;
2. kobieta przynosi postanowienie o zabezpieczeniu i jest tak zapis, ze zabezpiecza sie od 30 listopada;

Czy faktycznie za październik nie przysługuje świadczenie wychowawcze? tak jak upiera się mój kierownik? Prosze o podpowiedz w tej sprawie
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2017, 14:27

nawiązując to odpowiedni temat jest przyklejony i jasno zatytułowany ;)
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=61&t=207255158
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 gru 2017, 15:21

Ewela1988 pisze:W jakim sensie bzdura? Chodziło mi o to że z opieki dostałam oświadczenie że do końca listopada powinnam doręczyc wyrok zasadzajacy alimenty, czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć czy faktycznie należy się od grudnia czy od października składając wniosek na czas?
jesli dobrze zrozumialam, to w wezwaniu mialas wyznaczony termin - czyli do 30 listopada mialas dostarczyc tytul wykonawczy i nie zrobilas tego, prawda ? tytul wykonawczy to jest wyrok zasadzajacy alimenty albo i to zabezpieczenie powodztwa...w wezwaniu bylo tez pouczenie, ze jesli w wyznaczonym terminie nie dostarczysz tytulu - to wniosek w zakresie swiadczenia dla tego dziecka pozostanie bez rozpatrzenia - no i taki pozostal...bo chyba przyznasz, ze 7 grudnia to juz jest po tym terminie, ktory zostal wyznaczony ? reasumujac, gdybys to postanowienie o zabezpieczeniu powodztwa dostarczyla do konca listopada - to swiadczenia przyznanoby ci od pazdziernika, ale ty nie wywiazalas sie w terminie, wiec swiadczenia przysluguja niestety dopiero od grudnia...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2017, 16:14

Dziękuję za odpowiedź, myslalam że może jeszcze zdzialam coś datą wysłania pozwu o alimenty z dnia 24 listopada wtedy bym się mieściła i spróbowała odwołać,niektórym życzę więcej pogody ducha szczególnie przed świętami :)
Ewela1988
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x