Młodypracownik pisze: 13 sie 2024, 10:29
13 i 14 jest zawarta w MF - mamy pismo z ministerstwa RPiPS (sama do nich napisałam). Ja w celu uzyskania 13 i 14 piszę do ZUS przez PUE, od kwoty podanej w MF odejmuję 13 i 14 i odejmuję pozyskane przez weryfikację ZUS składki zdrowotne. Tyle.
Ok, ale kwotę 13. i 14. dostajesz w odpowiedzi z ZUS netto czy brutto, bo jednakowoż ma to IMO znaczenie
Dostaję netto 13 i 14 i taką odejmuję i wtedy odliczam całą składkę zdrowotną. Gdybym odliczała brutto 13 i 14, to bym odliczała składkę zdrowotną pomniejszoną o składkę od 13 i 14. Generalnie robię tak jak w 2022 roku przy pierwszej edycji osłonowego, kiedy to 13 i 14 miały podatek.
GOPS-ik1 pisze: 13 sie 2024, 11:03
Ja też uważam, że powinniśmy odliczać tylko kwoty netto 13 i 14 i żadnych składek nie ruszać.... Ale ja to już też jestem dych głupia.....
Ja składek nie ruszam, odejmuję to co mi wypluwa weryfikacja ZUS
Młodypracownik pisze: 13 sie 2024, 11:08
Dostaję netto 13 i 14 i taką odejmuję i wtedy odliczam całą składkę zdrowotną. Gdybym odliczała brutto 13 i 14, to bym odliczała składkę zdrowotną pomniejszoną o składkę od 13 i 14. Generalnie robię tak jak w 2022 roku przy pierwszej edycji osłonowego, kiedy to 13 i 14 miały podatek.
Dokładnie tak. Od kwoty dochodu z weryfikacji odjąć 13 i 14 (kwoty netto), odjąć całość składek zdrowtnych z weryfikacji ZUS i mamy. Dokładnie tak jak w 2022 r.
Należy policzyć tak, jak by tych 13 i 14 nie było - od kwoty dochodu brutto odejmuję 13 i 14 brutto a od kwoty wszystkich składek odejmuję składki dot. 13 i 14 emerytury.
ZUS często zwraca informację o kwocie zaliczki na podatek pobranej od 13 i 14 emerytury, a w rozliczeniu rocznym na MF emeryci z reguły mają podatek 0, więc jak bym odejmowała od wszystkiego tylko 13 i 14 netto (pomniejszoną zarówno o składki jak i o podatek) to odejmuję za małą kwotę a więc zawyżałabym dochód
Czy komuś ZUS podał odpowiednie kwoty? Może ktoś podzieli się magicznym wzorem pisma którego ZUS nie zignoruje, bo mnie na kilka wersji wysłanych odpisuja to samo.... ble ble brak podstaw do żądania danych... ble ble
Jesteśmy po wysłuchaniu dodatku Pana Mazurkiewicza - faktycznie jest tak, że na niektórych danych z MF wychodzi trzynastka i czternastka, na niektórych nie i wtedy w zależności od tego co wyszło mamy ją sobie odejmować bądź nie.
Ale pierwsze co to musimy ustalić czy na wydruku z epodatków są te kwoty.