Czy od dochodu rodziny odliczamy tylko bieżące alimenty czy również potrącane zaległości alimentacyjne?(chodzi o ustalenie prawa do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej)
Ja osobiście tak interpretuję art. 8 ust. 3 pkt.3 "Za dochód ......, pomniejszoną o: kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób. Słowo świadczonych jest dla mnie wykładnią prawną. Alimenty ściągane przez komornika nie są alimentami świadczonymi, lecz karnie ściąganymi. Tak właśnie interpretuję i tak wyliczam dochód uprawniający do korzystania z pomocy społecznej. Nie miałam przypadku odwołania od decyzji więc prawnego rozstrzygnięcia z SKO nie posiadam.
Tytuł: Uwzględnienie świadczonych alimentów bieżących i zaległych przy ustalaniu dochodu dla potrzeb przyznania świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.
Przepis art. 8 ust. 3 pkt 3 u.p.s. nie zezwala na różnicowanie alimentów jako świadczeń bieżących i świadczeń zaległych. Organy powinny przyjąć, iż dochód to suma miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub z miesiąca złożenia wniosku, uzyskanych bez względu na ich tytuł i źródło, pomniejszona o kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób, w tym kwotę alimentów zaległych, jeżeli jest ona od wnioskodawcy egzekwowana środkami przymusowymi.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.