Może ktoś pomoże sytuacja wygląda następująco do stycznia Pan miał przyznany zasiek stały, jeszcze w styczniu złożył wniosek na komisję a 28 lutego podanie o pomoc wraz z zaświadczeniem. Pan żyje w związku z konkubiną mają troje dzieci. Konkubina otrzymuje zasiłek okresowy ma przyznany od lutego do kwietnia. Zgodnie z nowymi przepisami mam zawiesić postępowanie i przyznać okresowy z urzędu ale jak skoro rodzina już ma. A później jak dalej postępować przyznać mu zasiłek stały od lutego ale czy doliczać do niego zasiłek okresowy jako dochód??? de facto okresowy nie był przyznany na czas zawieszenia postępowania.
Teraz miła tak....sad z lutego 2017 umiarkowany, ciągnęło się II 2016. Miał okresowe też przyznane bez zawieszenia a musiałam się cofnąć do zeszłego roku zgodnie z wyrokami że klient nie może odpowiadać za...itd.
Naliczyła stały od II 2016 pomniejszony o te okresowe kto re miał ( 3 x po 2 mce) wyliczyłam wyrównanie i poszło. Taka była sugestia prawnika który trzyma się zalecenia ze zmian ,ze stare sprawy podlegają nowemu rygorowi.
Więc...... ten tok myślenia mów ,że należy rodzinie wliczyć te okresowe.
Róbta co chceta:):):)
Proszę o Waszą interpretację.
Do 31.12.2016 klient miał stały już w listopadzie składał dokumenty na komisję ale że względu na brak aktualnych badań nie zostały one przyjęte, nie dostał na to pisemnego potwierdzenia. 2 stycznia zgłosił się po okresowy, a 25 stycznia przyniósł zaświadczenie że dostarczył dokumenty do orzecznictwa.Okresowy dostał na 2 miesiące, 28 lutego doniósł orzeczenie kwalifikujących bo do stałego. Według nowych przepisów miał wszczęcie postępowania od dnia doniesienia zaświadczenia z orzecznictwa, zawieszenie i wznowienie od czasu jak doniósł nowe orzeczenie. MOJE PYTANIE od kiedy przyznalibyście staly, żeby klient nie był trafny to od 01.01.2017 licząc ciągłość wcześniejszego stałego, czy od dnia 25.01.2017 kiedy dostarczył zaświadczenie i wypłacić za 6 dni stycznia i jak wtedy zatracić okresowy i z kiedy.