Dzisiaj usłyszałam od prawnika ciekawostkę i chciałam się upewnić czy tak praktykujecie. Pani pobiera zasiłek rodzinny od września, poniewż mąż tej pani ma utratę pracy od sierpnia. Cała bazówka utracona. Od wrzesnia pan znalazł nową pracę i ma przynieść dochód netto za październik w listopadzie.Oczywiście przejdzie to na nowy okres bo pani złożyła sobie wnioski. Na moje szczęście pan ma zasądzone alimenty na dwójkę dzieci poza rodziną na które płacił w całym roku bazowym 2018 i 2019 (są wyciągi z konta). Ale teraz ma utratę i będzie miał tylko dochód netto. Czy skoro bazówka jest utracona to odejmujemy jakieś alimenty od dochodu netto? Prawnik powiedział że pan może donieść dowód wpłaty kwoty alimentów za październik i wtedy odejmujemy tą kwotę od dochodu netto. Pierwszy raz się z tym spotykam. Proszę o poradę.
Ja nie odliczam alimentów w takiej sytuacji - miałam w tej sprawie dwa odwołania, jedna dotyczyła zasiłku rodzinnego i dodatków druga becikowego i sko (różny skład komisji) powołując się różnymi wyrokami sądu wydał dwa różne rozstrzygnięcia :)jedno podtrzymali w mocy w drugiej dali do ponownego rozstrzygnięcia.