odliczenie alimentów od dochodu netto - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 paź 2020, 17:06

Dzisiaj usłyszałam od prawnika ciekawostkę i chciałam się upewnić czy tak praktykujecie. Pani pobiera zasiłek rodzinny od września, poniewż mąż tej pani ma utratę pracy od sierpnia. Cała bazówka utracona. Od wrzesnia pan znalazł nową pracę i ma przynieść dochód netto za październik w listopadzie.Oczywiście przejdzie to na nowy okres bo pani złożyła sobie wnioski. Na moje szczęście pan ma zasądzone alimenty na dwójkę dzieci poza rodziną na które płacił w całym roku bazowym 2018 i 2019 (są wyciągi z konta). Ale teraz ma utratę i będzie miał tylko dochód netto. Czy skoro bazówka jest utracona to odejmujemy jakieś alimenty od dochodu netto? Prawnik powiedział że pan może donieść dowód wpłaty kwoty alimentów za październik i wtedy odejmujemy tą kwotę od dochodu netto. Pierwszy raz się z tym spotykam. Proszę o poradę.
NANCY
Praktykant
Od: 16 sty 2019, 16:25
Zajmuję się: św

Napisano: 09 paź 2020, 8:00

Ja nie posługuje się dochodem netto w rozumieniu naszej ustawy, ale prawnik ma rację można odliczyć alimenty od dochodu uzyskanego za X/2020.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 paź 2020, 13:42

Ja nie odliczam alimentów w takiej sytuacji - miałam w tej sprawie dwa odwołania, jedna dotyczyła zasiłku rodzinnego i dodatków druga becikowego i sko (różny skład komisji) powołując się różnymi wyrokami sądu wydał dwa różne rozstrzygnięcia :)jedno podtrzymali w mocy w drugiej dali do ponownego rozstrzygnięcia.

Wiec sama też już nie wiem :?
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x