śP a orzeczenie orzecznika ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 paź 2020, 11:27

Mam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na żonę. Dostarczono orzeczenie lekarza orzecznika zus ze stycznia 2020 roku. Żona ma niezdolność do samodzielnej egzystencji na stałe. Data powstania niezdolności do samodzielnej egzystencji : od pierwszego dnia miesiąca złożenia wniosku. Chciałam wprowadzić to do systemu sygnity, w rezultacie wydać decyzję odmowną, ale program prosi o datę ustalenia niepełnosprawności oraz datę złożenia wniosku o wydanie orzeczenia, której w tym orzeczeniu nie ma. Dzwoniłam do kobiety kiedy składała wniosek o komisję, a ona nie pamięta. Co teraz zrobić , przecież fikcyjnych dat nie będę wprowadzać . Pomóżcie proszę. Nawet przy pisaniu decyzji odmownej, musiałabym mieć datę powstania niepełnosprawności, a takowej brak w orzeczeniu orzecznika ZUS . Pomóżcie
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 08 paź 2020, 13:37

ktoś coś ???
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 08 paź 2020, 21:30

Ja w takiej sytuacji pisałam do ZUS kiedy osoba złożyła wniosek o wydanie orzeczenia, ZUS odpisał
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 09 paź 2020, 9:35

Podłączę się pod temat.
A co w sytuacji, gdy opiekun wraz z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne składa Orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności (sprzed kilku lat) wydane na stałe przez Powiatowego Lekarza Orzecznika, a także składa Orzeczenie o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji wydane dwa miesiące temu przez Lekarza Orzecznika ZUS.

Moje pytanie jest takie:

Które z tych dwóch Orzeczeń organ pomocowy winien wziąć pod uwagę rozpatrując wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x