odmowa 500+ zawieszenie działalności nie jest utratą dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 lis 2018, 9:43

Proszę o pomoc
dostałam odmowę ze względu na przekroczenie dochodu.
chodzi o to że prowadziłam działalność gospodarczą która obecnie jest zawieszona kilka miesięcy, a w tym roku mój mąż otworzył działalność. Okazało śię z OPS nie chonoruje zawieszenia działalności jako utraty dochodu i połączyli dochody z tamtego roku i jeden miesiąc prowadzenia działalności przez męża. Okazało się że akurat w tym miesiącu który załączyłam do OPS (drugi miesiąc od otworzenia firmy) dochód męża nieznacznie przekroczył próg (razem z dochodem za tamten rok) o 50zł
Czy jest możliwość wnioskować o 500+ lub odwołać się od decyzji odmownej (i na jakiej podstawie), przecież ja rzeczywiście nie mam dochodów z zawieszonej działalności a dochód męz jest również minimalny
Proszę o informacje
Wxfdtr
Praktykant
Od: 14 lis 2018, 23:28
Zajmuję się: Własna działalność gospodarcza

Napisano: 15 lis 2018, 10:01

zawieszenie działalności nie jest utratą dochodu ! jedynym wyjątkiem, gdyby to było zawieszenie, aby sprawować osobistą opiekę nad dzieckiem do lat 4 (to takie a'la wychowawcze dla prowadzących działalność).
askalon
Praktykant
Od: 20 cze 2018, 8:22
Zajmuję się: 500 +

Napisano: 15 lis 2018, 10:44

tu nie chodzi o to że OPS nie honoruje zawieszenia działalności jako utraty dochodu, bo to nie jest widzimisię organu, lecz wynika to wprost z przepisów prawa (ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci)
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x