Odmowa- brak podpisu właściciela - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lip 2024, 9:21

Hej,
Właściciel nie chce podpisać najemcy wniosku o DM, Pan złożył wniosek bez podpisu (ale ma podpisane przez wspólnotę).
Jaka podstawa prawna do odmowy?

Jestem nowa od 3 miesięcy, dziewczyna przede mną wysyłała najemców do wspólnot ale Pani która mnie wprowadzała powiedziała że w ustawie jest napisane "... albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny", więc od tego czasu wysyłam najemców do właścicieli. (tyle ile już się na mnie złości i wulgaryzmów za to wylało nie wspomnę). Jeden właściciel się zbuntował był i krzyczał że w ustawie jest napisane ALBO. Pani która mnie wprowadzała powiedziała że będzie odmowa tylko na jakiej podstawie?
DRAD
Praktykant
Od: 08 kwie 2024, 8:19
Zajmuję się: dm, dg, do

Napisano: 08 lip 2024, 10:43

Jesli wspólnota potwierdziła dane zawarte we wniosku to nie ma podstaw do odmowy dodatku.
Pytanie, czy wspólnota zna wszystkie wydatki, jakie pobiera własciciel mieszkania (tj. czynsz za wynajem) ?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 lip 2024, 12:01

ale może...jesli własciciel nie chce podpisac i nie chce by najemca miał dodatek...to hmmm...a umowa najmu jest? Może i umowy nie ma...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 08 lip 2024, 12:27

Jest umowa najmu. Pan nie chce podpisać ponieważ nie chce aby dodatek mieszkaniowy szedł na jego konto bo to będzie przychód z którego będzie musiał się rozliczyć. Wcześniej dodatek szedł na wspólnoty.
DRAD
Praktykant
Od: 08 kwie 2024, 8:19
Zajmuję się: dm, dg, do

Napisano: 08 lip 2024, 13:05

ja wszystkie dodatki przelewam na konto zarządców...chyba, że właściciel lokalu chce...by przesyłać na jego konto...wtedy też sam musi potwierdzić wniosek...jeśli potwierdza zarządca ( a u mnie wszystkie potwierdza zarządca) to przelewam na konto zarządcy...oczywiście mówię o lokalach wynajmowanych od osób prywatnych gdzie jest zarządca lokalu typy wspólnota czy spółdzielnia
VIP

Napisano: 08 lip 2024, 13:07

DRAD pisze:
08 lip 2024, 12:27
Jest umowa najmu. Pan nie chce podpisać ponieważ nie chce aby dodatek mieszkaniowy szedł na jego konto bo to będzie przychód z którego będzie musiał się rozliczyć. Wcześniej dodatek szedł na wspólnoty.
ktoś mi kiedyś mówił...jeśli dobrze zrozumiałam, że to, gdy właściciel nie płaci czynszu bo wynajmuje lokal...to właśnie te wydatki są jego przychodem...bo to on powinien ponosić wydatki na lokal...a nie ponosi bo wynajmuje mieszkanie...hmmmm
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x