mbgops pisze:Witam. Mam przypadek : Pani z Panem mają dwójkę dzieci do 18 r.ż., oprócz tego Pan ma jeszcze 2 dzieci w wieku do 18 r. ż które mieszkają z byłą żoną. Rozumiem że KDR należy się Panu i wszystkim dzieciom.>? W związku z tym powinnam zrobić wszczęcie postępowania na Panią i wydać decyzję odmowną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy o KDR? Proszę o podpowiedź.
Jak się inaczej nie da to trza decyzję, w tamtym roku miałem taki przypadek i stosowałem tę podstawę prawną, nie wiem czy w związku ze zm. od nowego roku czegoś nie trza by dodać
Na podstawie art. 9 ust. 4 w związku z art. 4, art. 10, art. 11 ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2017r., poz. 1832 z późn. zm.), art. 104, 107 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r., poz. 1257 z późn. zm.), Zarządzenia Nr XXX z dnia XXX r. Burmistrza XXX w sprawie upoważnienia Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w XXX Pani XXX do przyznania Karty Dużej Rodziny, o której mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych (Dz. U. z 2014 r., poz. 755) do prowadzenia postępowań oraz wydawania decyzji w sprawie odmowy przyznawania Karty Dużej Rodziny. Po rozpatrzeniu wniosku Pana XXX, zam. XXX z dnia XXX r.
Oczywiście 2 dzieci i ojcu się należy, drugiej dwójce też, ale przyznaje się to w miejscu zamieszkania tych dzieci z matką, a nie wiem czy to ten przypadek.