Odmowa dla rodzica - wszczęcie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 sty 2019, 10:37

Witam. Mam przypadek : Pani z Panem mają dwójkę dzieci do 18 r.ż., oprócz tego Pan ma jeszcze 2 dzieci w wieku do 18 r. ż które mieszkają z byłą żoną. Rozumiem że KDR należy się Panu i wszystkim dzieciom.>? W związku z tym powinnam zrobić wszczęcie postępowania na Panią i wydać decyzję odmowną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy o KDR? Proszę o podpowiedź.
mbgops
Stażysta
Od: 11 gru 2018, 14:26
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 17 sty 2019, 11:06

mbgops pisze:Witam. Mam przypadek : Pani z Panem mają dwójkę dzieci do 18 r.ż., oprócz tego Pan ma jeszcze 2 dzieci w wieku do 18 r. ż które mieszkają z byłą żoną. Rozumiem że KDR należy się Panu i wszystkim dzieciom.>? W związku z tym powinnam zrobić wszczęcie postępowania na Panią i wydać decyzję odmowną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy o KDR? Proszę o podpowiedź.
Jak się inaczej nie da to trza decyzję, w tamtym roku miałem taki przypadek i stosowałem tę podstawę prawną, nie wiem czy w związku ze zm. od nowego roku czegoś nie trza by dodać

Na podstawie art. 9 ust. 4 w związku z art. 4, art. 10, art. 11 ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2017r., poz. 1832 z późn. zm.), art. 104, 107 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r., poz. 1257 z późn. zm.), Zarządzenia Nr XXX z dnia XXX r. Burmistrza XXX w sprawie upoważnienia Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w XXX Pani XXX do przyznania Karty Dużej Rodziny, o której mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych (Dz. U. z 2014 r., poz. 755) do prowadzenia postępowań oraz wydawania decyzji w sprawie odmowy przyznawania Karty Dużej Rodziny. Po rozpatrzeniu wniosku Pana XXX, zam. XXX z dnia XXX r.

Oczywiście 2 dzieci i ojcu się należy, drugiej dwójce też, ale przyznaje się to w miejscu zamieszkania tych dzieci z matką, a nie wiem czy to ten przypadek.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 17 sty 2019, 11:11

tyle że tam się ostatecznie nikomu nie należało, ale to chyba to samo, oczywiście podstawa prawna była konsultowana z radcą prawnym, sam bym na to nie wpadł :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 17 sty 2019, 12:36

A to przypadkiem nie powinno być tak że ojciec dostaje bo ma łącznie 4 dzieci, wszystkie dzieci dostaną bo są przed 18, te które są u Ciebie w gminie wydajesz, pozostałe wnioski 2 dzieci odsyłasz wg właściwości, a obecnej żonie przyznajesz dlatego że jest w związku małżeńskim z osobą uprawnioną do posiadania karty ? Przynajmniej tak mówili na szkoleniu.
monsoc
Praktykant
Od: 16 sty 2019, 14:54
Zajmuję się: KDR, NK, ŚW

Napisano: 17 sty 2019, 14:10

monsoc pisze:A to przypadkiem nie powinno być tak że ojciec dostaje bo ma łącznie 4 dzieci, wszystkie dzieci dostaną bo są przed 18, te które są u Ciebie w gminie wydajesz, pozostałe wnioski 2 dzieci odsyłasz wg właściwości, a obecnej żonie przyznajesz dlatego że jest w związku małżeńskim z osobą uprawnioną do posiadania karty ? Przynajmniej tak mówili na szkoleniu.
wysyłać wg właściwości? Ojciec lub była żona jest zobowiązana do wniesienia wniosku na dzieci w tej innej gminie, no chyba ze macie za dużo czasu to możecie robić to za nich :lol:, a jeśli kobieta z którą ma obecnie 2 dzieci jest jego obecnie małżonką, to fakt, ze w tym momencie jej się też należy KDR jako małżonce, ale przegapiłem tę informacje że sa w związku małżeńskim obecnie ;) bo jej nie podano
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 21 sty 2019, 10:45

Państwo którzy obecnie mieszkają razem są małżeństwem.
Powiedzcie mi konkretnie.. bo już sama nie wiem, na szkoleniu babka powiedziała, że matce się nie należy. Z drugiej strony jeśli jest małżonką to ,,przysposabia'' dzieci męża prawda? i bądź tu mądry..
mbgops
Stażysta
Od: 11 gru 2018, 14:26
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 22 sty 2019, 20:49

mbgops pisze:Państwo którzy obecnie mieszkają razem są małżeństwem.
Powiedzcie mi konkretnie.. bo już sama nie wiem, na szkoleniu babka powiedziała, że matce się nie należy. Z drugiej strony jeśli jest małżonką to ,,przysposabia'' dzieci męża prawda? i bądź tu mądry..
moim zdaniem tej kobiecie się należy karta z racji tego, że jest żoną
karrina
Referent
Od: 13 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x