Witam,
Pod koniec stycznia urodziłam pierwsze dziecko, wnioskowałam o przyznanie zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego. Jestem osobą niepracującą, kazano przestawić dochody Męża z roku 2018 i dochód z listopada 2019. Dochody z 2018 nie przekroczyły kryterium dochodowego 674 zł/os, natomiast dochód z listopada 2019 (Mąż od października 2019 r. zmienił pracodawcę) był wyższy niż 674 zł/os. Wczoraj otrzymałam decyzję. Dochód z 2018 roku kompletnie nie został uwzględniony, a odniesiono się jedynie do miesiąca listopada 2019 roku i w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego orzeczono o odmowie świadczeń. Czy nie powinny być brane pod uwagę jedynie dochody z 2018 roku? Czy odwołanie od otrzymanej decyzji będzie miało jakikolwiek sens? Bardzo proszę o informację.
Odmowa przyznania zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego - dochody z którego roku?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Domem
- Kontakt:
-
- Administrator
- Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
- Kontakt:
Re: Odmowa przyznania zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego - dochody z którego roku?
Wg mnie odwołanie nie ma sensu, ponieważ zmieniła się sytuacja dochodowa: Pani mąż zmienił pracę, czyli dochody z tej wcześniejszej pracy nie są zupełnie brane pod uwagę (dochód utracony), za to bierze się dochód z nowej pracy (dochód uzyskany)
W razie wątpliwości proszę zajrzeć do ustawy o świadczeniach rodzinnych- wszystko jest opisane w pierwszych kilku artykułach oraz w rozdziale 6: Postępowanie w sprawach przyznawania i wypłacania świadczeń rodzinnych
Link do ustawy
https://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 2255Lj.pdf
Poza tym, wątek zadany jest w temacie dla pomocy społecznej a nie w Świadczeniach Rodzinnych
W razie wątpliwości proszę zajrzeć do ustawy o świadczeniach rodzinnych- wszystko jest opisane w pierwszych kilku artykułach oraz w rozdziale 6: Postępowanie w sprawach przyznawania i wypłacania świadczeń rodzinnych
Link do ustawy
https://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 2255Lj.pdf
Poza tym, wątek zadany jest w temacie dla pomocy społecznej a nie w Świadczeniach Rodzinnych
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Solitudo animae
Oprócz Odmowa przyznania zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego - dochody z którego roku? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
aktywizacja -indywidualna ścieżka reintegracyjna
wzór uzasadnienia do decyzji przyznającej św. pieniężne
Nowe rozporządzenie ŚDS
ustalenie dochodu za pobyt w dps
zasiłek okresowy po opuszczeniu zakładu karnego
Procedura SKO ponowne rozpatrzenie sprawy.
DPS a odpłatność
kodeks postępowania administracyjnego
Odmowa przyznania wnukowi SZO
zasiłek okresowy - matka samotna z dzieckiem
Nietypowy problem
Pytanie o jakikolwiek dodatek
ZOL - gdzie najszybciej (lubuskie lub dolnośląskie)?
czy ktoś wie jak postąpić?
DPS,umowa o odpłatności po nowemu
obywatel UE