Odmowa usług opiekuńczych-wsparcie rodziny. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 lis 2015, 15:18

Witam,
szukam pomocy w odmówieniu usług opiekuńczych.
Pani mieszka w domu gdzie często przebywa jej syn, mieszkający rzekomo w innym domu w tej samej miejscowości (robi zakupy, przypilnuje żeby było ciepło w domu, zawiezie do lekarza). Obok mieszka córka, która przychodzi codziennie rano i podaje leki, często jest po południu, też aby podać leki. Pani obiady gotuje sama, wokół siebie też posprząta itp. Choruje na Alzheimera, trochę zagubiona w rzeczywistości. Nie posiada orzeczenia o niepełnosprawności, ani zaleceń lekarskich.
Podsumowując ma opiekę rodziny, jak odmówić usług opiekuńczych??
Z góry dziękuję za komentarze, że jestem bez serca bo nie chce usług przyznać..
LadyGaga

Napisano: 12 lis 2015, 16:05

Jeśli ma taką pomoc, to brak przesłanki. Albo przelicz odpłatność. Może jest potrzeba, żeby ktoś przyszedł po coś raz czy dwa w tygodniu? W ogóle jaki miałby być zakres usług, skoro pani gotuje i sprząta, ma ludzi do podawania leków, zrobienia zakupów , zadbania o ogrzewanie i wizyty lekarskie?
nnnnn

Napisano: 12 lis 2015, 16:16

Też jestem ciekawa. Mam pana który jest samodzielny, sam przygotowuje posiłki, przyjmuje leki, chodzi do lekarza, potrafi wiele spraw załatwić w różnych urzędach, itd. Jednak "chce" od nas usług po to, by opiekunka węgiel mu przynosiła...
ona23

Napisano: 12 lis 2015, 18:54

U nas też bywają takie przypadki, natomiast za każdym razem informujemy, że to nie wchodzi w zakres usług opiekunki. Mamy przypadki, kiedy trzeba rozpisać, że zakupy robi w sklepach w określonej odległości, maksymalnie x kilogramów, bo pomysły ludzie mają różne.
nnnnn

Napisano: 13 lis 2015, 12:01

Dziękuję za odpowiedzi :)
Teraz zmierzam do was z pytaniem czysto technicznym, ponieważ jak dotąd nie robiłam wywiadu pod usługi opiekuńcze.

Co oprócz wywiadu będzie potrzebne by wydać decyzje odmowną?
Czy tylko moja ocena sytuacji na wywiadzie wystarczy?
LadyGaga

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x