Po prostu ich się boją - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 12 lis 2015, 14:58

Czytam to forum i śmich mnie ogarnia ,ludzie naprawdę chorzy dostają grosze z MOPS,nie mają na leki itd,a ALKOHOLICY z grupami o niepełnosprawności dostają grubą w tej chwili kasę ,oczywiście Ci samotni ,bo przecież samotnie gospodarujący wyda więcej na niby leki (te w płynie ),ale co wy robicie piszecie bzdety ,bo nawet pijani do was petenci przychodzą i na wywiadach są pod wpływem.Czasami mam ochotę napisać gdzie i kto .Zapewne ktoś z was się domyśli o jakie miasto chodzi .Chyba że wszędzie się tak dzieje .Najbardziej mnie boli to że jak człowiek z grupą o niepełnosprawności jest NAŁOGOWYM ALKOHOLIKIEM i wydaje pieniądze na ŚLEPOTKĘ . :shock:
zszokowana

Napisano: 12 lis 2015, 16:10

zszokowana pisze:Czasami mam ochotę napisać gdzie i kto
Taaa... Jak każdy klient, który uważa, że ostał za mało. Ale tego nie zrobi, poodgraża się tylko i tyle.
Poczytaj ustawę o pomocy społecznej, polecam art. 7, gdzie masz wyszczególnione przesłanki - i alkoholizm też (niespodzianka!).
Poczytaj o wysokości zasiłków.
Ale po co? Najłatwiej mieć pretensje do pracowników socjalnych, że w swojej pracy stosują przepisy prawa.
mmmmm

Napisano: 12 lis 2015, 17:02

Odpowiedz bez sensu Nie wiem czy chodzi o to ze ja mało dostałam ? i się żalę .Na szczęscie nie muszę korzystać z Waszej pomocy :D ,ale znam ludzi którzy korzystają i brak im na wszystko .Czasami pożyczę na wykupienie leków i dlatego mnie szlak trafia .A co do prac soc,to nie pisz mi o paragrafach ,bo mogą ,a właściwie powinni stosować przepisy .Zamiast pieniążków do ręki wykupić opał ,recepty dać talony na żywność ,przecież osoby te są chore skoro mają przyznaną niepełnosprawność !?.Ale zbyt dużo roboty byście mieli .Lepiej dać kasę ,a może Dyrekcja się nie dowie że dajecie PIJAKOM ---MOŻE??? :idea:
Gość

Napisano: 12 lis 2015, 17:39

Kiedy zasiłek nie zostanie przyznany.Jeżeli Pracownik Socjalny stwierdzi marnotrawstwo pieniędzy np ALKOHOLIZM ,uchylanie się od pracy .MOŻE odmówić przyznania pomocy :!: :!:
Gość

Napisano: 12 lis 2015, 18:51

Może. Oczywiście, MUSI wziąć od uwagę sytuację dzieci, jeśli są w rodzinie. A pomoc rzeczowa? Jest bardzo często stosowana, nie tylko w stosunku do osób mających problem z alkoholem. Obiady szkolne to niby co? Opał, leki, talony na żywność, opłaty, usługi opiekuńcze, zwolnienia z odpłatności, można wymieniać. Tyko tej pomocy świadczeniobiorca nie uważa za pomoc, bo nie jest gotówką.
Prawda jest taka, że pomoc społeczna nie ma na celu zaspokojenia wszystkich potrzeb osoby/rodziny. Nie to jest jej celem. No, ale tu znowu musiałabym cię odesłać do przepisów prawa.
I informuję uprzejmie, że decyzji nie wydaje pracownik socjalny.
mmmmm

Napisano: 12 lis 2015, 19:46

zszokowana - widzisz często człowieka pijanego, który otrzymuje pomoc z ośrodka pomocy ?
Działaj wspólnie z ośrodkiem pomocy. Ty zgłoś ( osobiście, pisemnie ) ten fakt do ośrodka pomocy. Ośrodek pomocy może wtedy wszcząć postępowanie na podstawie Twojego zgłoszenia.
Pracownik socjalny nie nosi ze sobą alkomatu ( nie ma uprawnień ) i sam nie udowodni przepijania środków publicznych.
Ośrodek może odmówić pieniężnej formy pomocy ale przy odwołaniu się klienta musi udowodnić swoją rację. Jeżeli jesteś świadkiem to możesz pomóc przy udowodnieniu źle wydawanych przez klienta przyznanych świadczeń.
Na forum niestety nie załatwisz tej sprawy.
Porozmawiaj we właściwym ośrodku pomocy.
Gość

Napisano: 13 lis 2015, 11:48

Jak ja lubię takie teksty:"tylko pijakom dajecie". Dasz żle, odmówisz też niedobrze.
celesta

Napisano: 13 lis 2015, 13:49

celesta ,a ja uwielbiam takie wymijające odpowiedzi.Nic nie było mowy w mojej wypowiedzi że TYLKO PIJAKOM DAJECIE ,bez przesady .Widzisz poszłam osobiście bez żadnych anonimów ,bo to nie w moim stylu.Porozmawiałam z Panią Socjalną z terenu na osobności .Powiedziała mi tylko żeby na razie nie zgłaszać do dyrekcji ,Ona to dziś sprawdzi i z tego co wiem był ktoś ,i petent nie jeden w stanie wskazującym .I odpowiedz dla jednej osoby która pisała że dzieci jeżeli są w rodzinie .U żadnej z tych osób nie ma dzieci NA SZCZĘŚCIE,to są osoby "biedne samotne" które zapijają swoje nieszczęśliwe życie :( 21
Gość

Napisano: 16 lis 2015, 11:39

U nas nie ma talonów na żywność więc daję kasę do sklepu i tam sklepowa wydaje towar - i co z tego? nic - pewnie dogadują się tą "dobrą" Panią , która wybija im chleb ,masło itd. i w zamian dają piwko, winko , beczułeczkę i co tam jeszcze chcą.Opał też dostają i co z tego- wielce szanownymi obywatele wykorzystują uzależnienie człowieka i odkupują od niego towar w promocyjnej cenie.Więc nie rozliczajcie nas z naszej pracy ale popatrzcie sami na siebie.
abc

Napisano: 17 lis 2015, 11:13

Nie dziwcie się, że społeczeństwo się buntuje, że dajecie pijakom. Przecież macie środki : zrobić marnotrawienie środków i dać bony do sklepu! A kontrakt socjalny? Dlaczego go nie wykorzystujecie? Dać kontrakt, żeby się leczył taki np. w AA, bo jak nie - to bony do sklepu. Większość socjalnych jednak nie chce robić sobie problemu, bo taki przyjdzie i nawyzywa. Ale od tego jesteście, żeby pieniądze podatników nie szły dla alkoholików, a oni za nie dalej piją.
Weroniczka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem