odmowa wydania ząświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 11 lut 2015, 13:33

przykro mi bardzo gościu jak masz taką pewność że możesz wydać to wydaj ja tej pewności nie mam, większą pewność mam na to że tego pana z nią już nie ma więc sorry ale nie mam żadnej podstawy żeby wydać tej kobiecie zaświadczenie, więc skoro nie pomagasz to się odchrzań
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2015, 14:35

Gość pisze:Ośrodek poprosil ta panią o doręczenie zakuty łbie a pani grzecznie przyszła do ciebie z prośbą o wydanie zaświadczenia
Zakuty łbie, wbij sobie do głowy, że jesteśmy organem administracji i urzędem, a nie miejscem w którym spełnia się prośby i polecenia naszych petentów. Pierwszy błąd popełnił ośrodek wymuszając na kobiecie dostarczenie zaświadczenie, drugi - kobieta, że się na to zgodziła. Autorka tematu nie chce popełnić trzeciego. Urzędnik ma działać na podstawie przepisów, a nie spełniać zachcianki ludzi, bo łatwiej, szybciej, wygodniej, czy grzeczniej. Jak się czegoś osobom odmawia, to nie dlatego, że pokazujemy wyższość/ butę/ chamstwo/ łotewa, tylko dlatego, że takie są przepisy, a nam płacą za ich wykonywanie i ślubowaliśmy ich przestrzegać. To nie jest chiński market, że frontem do klienta cokolwiek on by sobie nie zażyczył.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2015, 15:16

"to nie dlatego, że pokazujemy wyższość/ butę/ chamstwo/ łotewa, tylko dlatego, że takie są przepisy"
No tak, ale niekiedy idzie to w parze. A sądząc po treści wpisów pani anetag ... bardzo prawdopodobnym jest, że takim właśnie jest urzędnikiem.
Ostatnią rzeczą jaką bym zrobiła jest pisanie postanowienia o odmowie wydania zaświadczenia bo uważam że tak po ludzku, bez naginania przepisów, bez zbędnej biurokracji można tą sprawę tak załatwić by wszyscy byli zadowoleni... nie zapominajmy że urząd jest dla ludzi a nie ludzie dla urzędu.
Dorota2

Napisano: 11 lut 2015, 15:43

Dorota2 pisze:nie zapominajmy że urząd jest dla ludzi a nie ludzie dla urzędu.
Srata-tata, wyświechtany slogan, który stawia z automatu wszystkich urzędników w pozycji na pieska, "bo są dla klienta". Petent ma tak samo prawa jak i obowiązki których ma przestrzegać, a jego nieznajomość przepisów nie zwalnia go z ich przestrzegania - zasady obowiązują obie strony.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2015, 15:57

anetag - mam jeszcze pytanie : pani X prosi o zaświadczenie że pan Y (czyli ojciec dzieci) nie pobiera świadczeń u Was ? czy tak?
ew@1

Napisano: 11 lut 2015, 16:22

Ależ tego nikt nie neguje, oczywiście że petent ma również obowiązki. Choćby w tym przypadku, kobieta zobowiązana została do dostarczenia zaświadczenia którego drugi organ nie chce jej wydać. Więc jak ma ten obowiązek nałożony przez organy zrealizować? Wy powiecie "a co mnie to obchodzi, wydam babie (tudzież bźdźiągwie) postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia. Swoją drogą, współczuje Ci jeśli wykazując się odrobiną łaskawości czy też wyrozumiałości, od razu czujesz się postawiony/a w pozycji na pieska.
Dorota2

Napisano: 11 lut 2015, 19:30

Dorota2 pisze:Więc jak ma ten obowiązek nałożony przez organy zrealizować?
To nie jest żaden obowiązek tylko głupie widzimisię organu, na które kobieta milcząco się zgodziła, ja bym jej serdecznie poradził spożytkować energię na walkę z tamtym organem, wtedy może idioci którzy wymuszają zaświadczenia czegoś się nauczą, jeśli my je bez problemów będziemy wystawiać to zawsze takie sytuacje będą się powtarzać. Telefon z pogróżkami do organu właściwego i błogosławieństwo dla pani w walce z głąbami, a nie przyklepywanie urzędniczych nonsensów, tak powinniśmy działać.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x