Zbliża się okres, w którym petenci szturmem ruszą do ośrodków z podaniami o zasiłek celowy na pokrycie kosztu opału bądź odzieży zimowej itp. Z mojego doświadczenia wiem, że często do podania o zasiłek okresowy dołączają odruchowo prośbę o celowy no bo dlaczego nie - zwłaszcza teraz gdy nowe kryterium jest wyższe, to warto sobie dogodzić. Nasz OPS niestety ma już bardzo ograniczone środki na zasiłki celowe i dlatego P. Kierownik poprosiła nas abyśmy zredukowali wnioskowanie zasiłków do minimum. Niektórzy petenci rozumieją trudną sytuację OPS i sami proponują, że mogą na miejscu zmienić treść podania za sam zasiłek okresowy. Ale są też tacy, którzy mają zasiłek okresowy przez cały rok i do tego 3-4 razy do roku składają barwne prośby na zasiłek celowy.
I tu moja prośba. Jak wnioskujecie odmowę zasiłku celowego dla rodziny/osoby (która wiecie, że prosi o celówkę z przyzwyczajenia a nie uśmiecha się jej zmieniać podania na sam zasiłek okresowy no bo oni są tacy biedni i trzeba im pomóc pomimo, iż są objęci stałą opieką). Rozmawiałem z P. Kierownik i pomyślałem o tym, aby uzasadnić odmowę właśnie ograniczoną ilością środków finansowych OPS ze względu na zwiększającą się liczbę świadczeniobiorców. Jednakże P. Kierownik podpowiedziała mi, że takie uzasadnienie może być niewystarczające i może nie przejść przy ewentualnej kontroli. Pomóżcie. Jak uzasadnić odmowę zasiłku celowego we wniosku?