odmowa zasiłku pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 27 sty 2014, 17:00

Mam zapytanie chłopak 32 lata orzeczenie ZUS całkowicie niezdolny do pracy na 5 lat zwrócił sie do MOPSU o zasiłek pielęgnacyjny , bo nie przysługuje taka dostał decyzję .Wczesniej miał orzeczenie ZUS i orzeczenie PZd/sOoSN na którym podano date powstania niepełnosprawności jak miał 19 lat czy przysługuje mu zasiłek pielegnacyjny na ZUS orzeczenie
~PRACOWNIK SOCJALNY

Napisano: 27 sty 2014, 17:06

jesli dostal juz decyzje odmowna to niech sie od niej odwoluje ...moze nie dolaczyl wczesniejszych orzeczen do wniosku o zasilek,jesli nie to niech je dolaczy do odwolania
~...

Napisano: 27 sty 2014, 17:21

Dodatek pielęgnacyjny z Zus przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, która została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.
a zasiłek pielęgnacyjny:
Art. 16
3. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje także osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
~Kati

Napisano: 27 sty 2014, 17:27

wszystko dostarczył wcześniej miał wypłacany zasiłek z MOPS a teraz kontynuacja
~PRACOWNIK SOCJALNY

Napisano: 27 sty 2014, 17:41

czyli na czas orzeczenia mu się należy
~Kati

Napisano: 27 sty 2014, 17:49

w decyzji odmownej napisali mu że sie nie należy jak mu pomóc???
~PRACOWNIK SOCJALNY

Napisano: 27 sty 2014, 17:53

w Zusie dodatek się nie należy , ale w MOPS się należy się zasiłek pielęgnacyjny, chyba, że chce się odwoływać bo w Zusie dodatek jest większy
~Kati

Napisano: 27 sty 2014, 18:18

Tak wiem bo rozmawiałam z ZUS i kazali składać dokumenty do MOPS jak złożył to dostał odmowe
~PRACOWNIK SOCJALNY

Napisano: 27 sty 2014, 18:28

w mopsie dostał odmowę? dlaczego odmowa?
~Kati

Napisano: 27 sty 2014, 20:13

Napisali że nie przysługuje i to wszystko nie mam dobrych układów w sekcji świadczeń i nie moge sie nic dowiedzieć ale jest faktem otrzymał odmowę a jeszcze powiedzieli że nie obchodząich wcześniejsze orzeczenia
mimo że we wcześniejszym orzeczeniu jest data powstania niepełnosprawności a wiesz że ZUS tego nigdy nie pisze na orzeczeniu jestem załamana tym wszystkim bo nie wiem jak temu chłopakowi pomóc wymaga on specjalistycznego leczenia , na leki wydaje sporą kwotę a nawet sam nie jest w stanie nic zrobić wymaga pomocy osób drugich
~PRACOWNIK SOCJALNY

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x