Mam zapytanie chłopak 32 lata orzeczenie ZUS całkowicie niezdolny do pracy na 5 lat zwrócił sie do MOPSU o zasiłek pielęgnacyjny , bo nie przysługuje taka dostał decyzję .Wczesniej miał orzeczenie ZUS i orzeczenie PZd/sOoSN na którym podano date powstania niepełnosprawności jak miał 19 lat czy przysługuje mu zasiłek pielegnacyjny na ZUS orzeczenie
jesli dostal juz decyzje odmowna to niech sie od niej odwoluje ...moze nie dolaczyl wczesniejszych orzeczen do wniosku o zasilek,jesli nie to niech je dolaczy do odwolania
Dodatek pielęgnacyjny z Zus przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, która została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.
a zasiłek pielęgnacyjny:
Art. 16
3. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje także osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
Napisali że nie przysługuje i to wszystko nie mam dobrych układów w sekcji świadczeń i nie moge sie nic dowiedzieć ale jest faktem otrzymał odmowę a jeszcze powiedzieli że nie obchodząich wcześniejsze orzeczenia
mimo że we wcześniejszym orzeczeniu jest data powstania niepełnosprawności a wiesz że ZUS tego nigdy nie pisze na orzeczeniu jestem załamana tym wszystkim bo nie wiem jak temu chłopakowi pomóc wymaga on specjalistycznego leczenia , na leki wydaje sporą kwotę a nawet sam nie jest w stanie nic zrobić wymaga pomocy osób drugich