odmowa zasiłku pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lut 2015, 14:03

Witam. Otrzymałem decyzję o odmowie przyznania zasiłku pielęgnacyjnego. Posiadam orzeczenie ZUS i rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy , która powstała przed ukończeniem 18 roku życia .MOPS odmówił mi prawa do zasiłku pielęgnacyjnego , gdyż nie można jednoznacznie ustalić od kiedy istnieje niepełnosprawność. Nie rozumiem tego uzasadnienia . Czy ktoś mi wytłumaczy ?
tycjan

Napisano: 27 lut 2015, 14:10

pewnie w Twoich dokumentach nie ma jednoznacznie podanej daty powstania niepełnosprawności
Kati@

Napisano: 27 lut 2015, 16:18

tycjan pisze:Witam. Otrzymałem decyzję o odmowie przyznania zasiłku pielęgnacyjnego. Posiadam orzeczenie ZUS i rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy , która powstała przed ukończeniem 18 roku życia .MOPS odmówił mi prawa do zasiłku pielęgnacyjnego , gdyż nie można jednoznacznie ustalić od kiedy istnieje niepełnosprawność. Nie rozumiem tego uzasadnienia . Czy ktoś mi wytłumaczy ?
Najlepiej odwołaj się od tej decyzji.
Zgaduję że ZUS wskazał formułkę do renty socjalnej, wskazując jako moment powstania niepełnosprawności 18/25 lat, a MOPS nie starał się doprecyzować tego stwierdzenia z urzędu.
Jeśli z samego orzeczenia nie wynika jednoznacznie moment powstania niepełnosprawności zażądaj od ZUS doprecyzowania, że niepełnosprawność powstała przed ukończeniem 21 rż i dołącz to do odwołania.
Jeśli MOPS nie przyzna w trybie 132 kpa, zrobi to SKO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x