odmowa zasiłu rodzinnego a niepełnosprawne dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 17 gru 2013, 13:26

tak aga wszystko się zgadza ale nie można przyznać dodatku w XI skoro nie miała Pani prawa do ZR w XI, ale jeśli Pani ma decyzję odmowną, to można wszystko wyrównać
~mm

Napisano: 17 gru 2013, 13:29

nie mam odmowy nie składałam wcześniej gdyż składając na fundusz powiedziano mi ze przekraczam, jak dostanie córka niepełnosprawność to będzie mi się należało, wiec w grudniu przyznano i w grudniu złożyłam o zasiłek rodzinny
~Basia

Napisano: 17 gru 2013, 13:31

ja bym wyrównała na podst. art. 24 ust. 2a od listopada
~ewalu

Napisano: 17 gru 2013, 13:44

i błąd Basiu, zawsze składaj wniosek i żądaj decyzji odmownej, bo na jej podstawie można byłoby teraz przyznać wszystko od XI a tak to teraz skoro złożyłaś wniosek na rodzinne XII to i dodatek masz od XII bo nie można przyznać dodatku z tyt. kształ. i reh. od XI ponieważ w XI nie nabyłaś prawa do ZR
~mm

Napisano: 17 gru 2013, 13:45

a mi powiedziano ze nie dostane:/ w MOPS we Wrocławiu :( wiec jak to jest należy się wyrównanie za listopad czy nie należy? dziekuję za odpowiedzi :)
~Basia

Napisano: 17 gru 2013, 13:46

zawsze możesz się odwołać do SKO
~ewalu

Napisano: 17 gru 2013, 13:47

w październiku miałam zasiłek rodzinny wiec mają wyrównać natomiast za listopad jest chyba kicha :/
~Basia

Napisano: 17 gru 2013, 13:48

ja uważam że dobrze CI powiedzieli, ponieważ w XI nie nabyłaś prawa do ZR więc nie mogą CI wyrównać, to wyrównanie dotyczy tylko sytuacji gdybyś nabyła prawo do ZR w XI
~mm

Napisano: 17 gru 2013, 13:52

doczytałam ar 24
cytuje .... 3a. W przypadku utraty ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, jeżeli osoba niepełnosprawna uzyska ponownie orzeczenie o niepełnosprawności lub odpowiednim stopniu niepełnosprawności stanowiące kontynuację poprzedniego orzeczenia, prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od niepełnosprawności ustala się od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym upłynął termin ważności poprzedniego orzeczenia, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym osoba złożyła wniosek o kontynuację świadczenia rodzinnego.
Czyli jak w grudniu złożyłam to od grudnia :)
~Basia

Napisano: 17 gru 2013, 13:55

no niestety, tak, gdybyś złozyła wniosek w XI i dostałabyś decyzję odmowna wtedy można wyrównać a w tej sytuacji niestety wszystko od XII
~mm

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x