odpłatność - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 mar 2011, 14:44

Witam
Mam pytanie odnoście odpłatności za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Powiedzcie mi jak robicie bo ja juz się pogubiłam. Czy do składu rodziny rodzica biologicznego doliczacie dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej?A jesli tych dzieci umieszczonych w rodzinie jest np dwoje, to doliczacie tylko jedno czy dwoje?Pomóżcie bo ja już chyba nic nie wiem :(
~gaga

Napisano: 21 mar 2011, 16:20

jedno doliczamy
~a

Napisano: 22 mar 2011, 17:47

zgodnie z ustawą o pomocy społecznej(art. 10 ust. 3) uwzględnia się wszsystkie dzieci, jeśli rodzic ponosi za nie odpłatność, a jeśli nie ponosi to się nie wlicza. Czy ktoś ma inne zdanie? proszę o odp.
~kasia

Napisano: 23 mar 2011, 9:50

A jeśli jest to pierwszy wywiad u rodzica i pierwsza decyzja a wcześniej nie miał ustalonej odpłatności to wtedy ile dzieci wliczamy?
~gaga

Napisano: 23 mar 2011, 12:25

Najpierw jedno, jeśli dochody nie przekroczą kryterium to decyzja o odstąpieniu. Jeśli dochody przekroczą to ustalasz odpłatność i
1) jeśli zwalniasz całkowicie to w przypadku np pobytu 2 dzieci każde osobno doliczasz i odpłatność jest taka sama w ich przypadku (np. mama+tata+ dziecko nr 1, czyli tu kryterium 3 x 351 zł = 1.053 zł i tak samo robisz w przypadku drugiego dziecka, czyli mama+tata+dziecko nr 2)
2) jeśli nie zwalniasz całkowicie i obciążasz rodziców comiesięczną odpłatnością to ustalasz na to pierwsze dziecko jaką kwotą będzie obciążony rodzic (mama+tata+dziecko nr 1) a potem by ustalić odpłatność, jaka będzie ponoszona na drugie dziecko do składu rodziny podanego wyżej doliczasz dziecko nr 2 (czyli mama+tata+dziecko nr 1+dziecko nr 2, tu kryterium wyniesie 4x351 zł = 1.404 zł).
My taką procedurę stosujemy za każdym razem po wszczęciu postępowania i analizie wywiadu.
~@

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x