Jeżeli rodzic biologiczny, którego dziecko jest w pieczy zastępczej prowadzi wspólne gospodarstwo domowe wraz ze swoimi rodzicami, którzy posiadają dochód a rodzic biologiczny nie posiada dochodu to czy do ustalenia odpłatności za pobyt dziecka w pieczy bierzemy pod uwagę dochody jego rodziców? Dziadkowie posiadają dochód, który jest wyższy od tego, który uprawniałby rodzica biologicznego do odstąpienia od ustalenia odpłatności dlatego mam wątpliwość bo ustalając odpłatność rodzicowi wiem, że nie będzie miał z czego płacić bo sam nie pracuje i poza dochodem swoich rodziców z którymi gospodaruje nie ma innych źródeł utrzymania.
myślę, że jeżeli pan oświadczył, że prowadzi gospodarstwo wspólnie z rodzicami, to należy jak najbardziej brać pod uwagę ich dochód. a rzeczywiście przekracza kryterium do odstąpienia? zawsze można potem umorzyć...
Tak przekracza ale jest to osoba, która jest podejrzewana o chorobę psychiczną i nie wykazuje w ogóle zainteresowania dzieckiem i chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, że będzie płacić nie mówiąc już o tym, że nie chce współpracować z ośrodkiem i przy rozmowie z pracownikiem socjalnym nie była zainteresowana składaniem jakichkolwiek wniosków o umorzenie
no to trudno. trzeba będzie ustalić odpłatność. a zgodnie z art. 194 ust. 3 starosta może na wniosek LUB Z URZĘDU umorzyć opłatę. proponuję więc po ustaleniu spróbować wszcząć panu postępowanie w sprawie umorzenia z urzędu... a jakieś orzeczenie o niepełnosprawności posiada? może trzeba by się było o to postarać?