środki na utrzymanie lokalu a dzieci z różnych powiatów - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 lis 2014, 10:58

W rodzinie zastępczej niezawodowej funkcjonującej na naszym terenie mam dwoje dzieci w tym jedno z innego powiatu, rodzina zastępcza złożyła wniosek o przyznanie środków finansowych na utrzymanie domu, oczywistym jest że każdy z powiatów ponosi koszt utrzymania swojego dziecka a moje pytanie jest takie czy koszt utrzymania osoby która jest rodziną zastępczą niezawodową również dzielę na połowę i każdy z powiatów ponosi swoją część?
grazka3

Napisano: 28 lis 2014, 12:17

Są rożne szkoły ;) ale uważam, że to jest sprawiedliwe postawienie sprawy. Tutaj jest jednak jeszcze jeden problem. W przypadku rodziny zastępczej niezawodowej, u której jest tylko 2 dzieci jest to świadczenie fakultatywne, więc moim zdaniem nie możecie przyznać tej pomocy póki nie otrzymacie zgody powiatu współfinansującego. Może nie do końca przepisy - bo wiem że są interpretowane różnie, ale kultura tego wymaga. Traktujmy innych tak jak sami chcielibyśmy być traktowani. Jest koniec roku powiat z którego pochodzi to dziecko może nie mieć środków na to świadczenie i co?? Ma płacić odsetki?? Było by bardzo nie ładnie, gdybyście przyznali pomoc fakultatywną bez zgody powiatu współfinansującego.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2014, 12:26

Tak, oczywiście zapytam powiat o to czy są w stanie zapłacić bo jak słusznie zauważyłaś sama również nie chciałabym być postawiona przed ścianą :). To pytanie nasunęło mi się właśnie w trakcie sporządzania pisma o zgodę na przyznanie tych środków tylko zaczęłam się zastanawiać czy mam do ich kosztów doliczyćteż połowę kosztów utrzymania rodzica zastępczego.
grazka3

Napisano: 01 gru 2014, 16:03

Witaj Grażynko :) Myślę, że powinni partycypować w 50% całych wydatków.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x