odpłatność biologicznych w 2012 roku
Re: odpłatność biologicznych w 2012 roku
od stycznia 2012 planujemy wydawać rodzicom dzieci w rz i placówkach decyzje o pełnej odpłatności, w uchwale chcemy natomiast uregulować kwestie umarzania należności z powyższych decyzji (i wtedy zbieranie dokumentów, sprawdzanie czy spełni ten rodzic kryteria do umorzenia) i odstępowania od ustalania odpłaty (np w przypadku gdy rodzica nie można zlokalizować).
1. który art. mówi o tym, że decyzje odpłatności mają być wydawane na podstawie oświadczeń?
2. czego mają dotyczyć te oświadczenia? (tylko dochodów czy też sytuacji np. zdrowotnej, składu rodziny?
3. kto fizycznie będzie te oświadczenia zbierał? wystąpicie o nie do opsów? sami będziecie jeździć? wyślecie pismo do rodzica,by się stawił?
2. czego mają dotyczyć te oświadczenia? (tylko dochodów czy też sytuacji np. zdrowotnej, składu rodziny?
3. kto fizycznie będzie te oświadczenia zbierał? wystąpicie o nie do opsów? sami będziecie jeździć? wyślecie pismo do rodzica,by się stawił?
- w ustawie nie ma słowa o wywiadach
- ja słyszałam, że jak się odstąpi od odpłatności to trzeba na koniec roku wystawić rodzicowi pit - wiecie coś na ten temat?
- czy będzie jedą decyzją obciążać oboje rodziców?
- ja słyszałam, że jak się odstąpi od odpłatności to trzeba na koniec roku wystawić rodzicowi pit - wiecie coś na ten temat?
- czy będzie jedą decyzją obciążać oboje rodziców?
- czy będziecie jedną decyzją obciążać oboje rodziców?
- macie już pomysł na uchwałę?
- macie już pomysł na uchwałę?
wiem, że nie ma wywiadów, ale co stoi na przeszkodzie, by rada powiatu określiła w uchwale warunki umarzania itp właśnie na podstawie wywiadu z ops?
Art. 194. 1. Opłatę, o której mowa w art. 193 ust. 1, ustala, w drodze decyzji, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej, regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej albo interwencyjnym ośrodku preadopcyjnym.
2. Rada powiatu określa, w drodze uchwały, szczegółowe warunki umorzenia w całości lub w części, łącznie z odsetkami, odroczenia terminu płatności, rozłożenia na raty lub odstępowania od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
3. Starosta na wniosek lub z urzędu, uwzględniając uchwałę, o której mowa w ust. 2, może umorzyć w całości lub w części łącznie z odsetkami, odroczyć termin płatności, rozłożyć na raty lub odstąpić od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
2. Rada powiatu określa, w drodze uchwały, szczegółowe warunki umorzenia w całości lub w części, łącznie z odsetkami, odroczenia terminu płatności, rozłożenia na raty lub odstępowania od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
3. Starosta na wniosek lub z urzędu, uwzględniając uchwałę, o której mowa w ust. 2, może umorzyć w całości lub w części łącznie z odsetkami, odroczyć termin płatności, rozłożyć na raty lub odstąpić od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
umiemy czytać
liczymy na jakiś komentarz od siebie
jakieś pomysły itp.

Ten temat jest największą pustynia 
Jeszcze tak poważnie nie myślałam o tym, ale uważam tak jak Ewa i tajemnicza ~:), że nic nie \"stoi na przeszkodzie, by rada powiatu określiła w uchwale warunki umarzania itp właśnie na podstawie wywiadu z ops?\" bo w poprawionym art 107 będzie pisało że wywiad przeprowadza sie w celu ustalenia sytuacji (..) osób i rodzin .... i nie ma mowy, że tylko dla celów przyznania pomocy
Ale powiem wam, że migają sie od odpowiedzi na te nas nurtujące pytania nawet wielkie prawnicze głowy :-s

Jeszcze tak poważnie nie myślałam o tym, ale uważam tak jak Ewa i tajemnicza ~:), że nic nie \"stoi na przeszkodzie, by rada powiatu określiła w uchwale warunki umarzania itp właśnie na podstawie wywiadu z ops?\" bo w poprawionym art 107 będzie pisało że wywiad przeprowadza sie w celu ustalenia sytuacji (..) osób i rodzin .... i nie ma mowy, że tylko dla celów przyznania pomocy
Ale powiem wam, że migają sie od odpowiedzi na te nas nurtujące pytania nawet wielkie prawnicze głowy :-s
my nie zamierzamy z góry wydawać decyzji o pełnej odpłatności, mamy plan by napisać taką uchwałę by sobie nie komplikować tej działki, wiele rzeczy można w takiej uchwale uregulować.
Ja tak na prawdę nie wiem jak to będzie wyglądało od stycznia. Dowiem się wszystkiego w praktyce.
Oprócz odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy przeczytaj również:
domownicy rolnika
Diagnoza w zakresie utworzenia mieszkania chronionego
Termin odbycia turnus rehabilitacyjny koniec grudnia, początek stycznia
turnus
Dot. zwolnienia z podatku świadczeń
Przedawnienie należności - rodzice biologiczni
ograniczenie etatów do minimum
opracowanie 3-letniego programu dotyczącego rozwoju pieczy zastępczej.
dziecko z orzeczeniem- od kiedy 60%?
zmiana druków wywiadów
POROZUMIENIA Z POWIATAMI
zwiększenie liczby uczestników wtz
pompa baklofenowa
turnus
nowa ustawa kontynuowanie nauki
pomoc na kontynuowanie nauki a odbywanie kary pozbawienia wolności