odpłatność biologicznych w 2012 roku

~iwa

Re: odpłatność biologicznych w 2012 roku

Post autor: ~iwa »

~Praco chciałam cie przeprosić - masz rację. jeszcze raz spokojnie przeczytałam wszystkie te artykuły - i masz rację - zapis art. 193 ust. 4 dotyczy tylko wychowanków pieczy instytucjonalnej. Bardzo cie przepraszam.

Ale w tym kontekście w ogóle nie rozumiem dlaczego nie mamy potrącać pełnoletniemu wychowankowi pozostającemu w rodzinie zastępczej dochodu od świadczeń dla rodziny zastępczej - nasze państwo jednak jest bardzo bogate, tak szastać pieniędzmi na lewo i prawo.
~:)

Post autor: ~:) »

ufff... jakie to zagmatwane :///

czyli podsumujmy: jeśli dziecko trafia do pieczy instytucjonalnej i posiada dochód w postaci renty to wówczas wszczyna się postępowanie wobec osoby dysponującej tym dochodem w sprawie odpłatności za pobyt tego dziecka, postępowanie prowadzi się również po fakcie ukończenia przez osobę 18 r.ż. jeśli pozostanie w pieczy instytucjonalnej (a może do 25 r.ż.)

jednakże jeśli powyższa sytuacja dotyczy dziecka które trafia do pieczy zastępczej nazwijmy to rodzinnej (czyli rodzina zastępcza, rodzinny dom dziecka), posiada dochód w postaci renty to wówczas nie wszczynamy postępowania w spr odpłatności ani wobec osoby dysponującej tym dochodem ani po fakcie ukończenia przez osobę 18 r.ż. i po pozostaniu w tej formie pieczy

tak?
~iwa

I co jak wam idzie? A wiecie, że te uchwały muszą być poddane konsultacji społecznej!!
~;0

Post autor: ~;0 »

po co sobie komplikować życie? żadna wcześniejsza uchwała u nas nie była, chyba że u ciebie iwa była ? ! ?
~iwa

Ale najpierw nie było przepisu art. 5 ust. 4 ustawy o wolontariacie :-(
~:)

Post autor: ~:) »

iwa z dużego jesteś powiatu? jak to u ciebie wygląda? sama zajmujesz się rodzinami zastępczymi, odpłatnościami i usamodzielnianymi?
~iwa

Jestem kierownikiem działu pomocy dziecku i rodzinie miasta na prawach powiatu - ok 54 tyś ludzi. Ja jako kierownik zajmuje się wszystkim prócz wywiadów i pracy socjalnej - to robią moje ludziki - nie mam ich dużo wiec nie jest nam łatwo.

Ale co ja wam mówię komu teraz łatwo

Właśnie zamknęłam biurko i zaraz idę do domu, ale chce wam jeszcze wszystkim życzyć zdrowych i spokojnych świat, łapcie energie do nowych zadań ;-)
~onaczylija

Post autor: ~onaczylija »

wesołych, towarzyskich, śnieżnych, smacznych i spokojnych świąt :) a biologiczni wiadomo poradzą sobie.
ODPOWIEDZ