odpłatność na starych zasadach - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 paź 2010, 16:42

Czy ktoś z was ma przypadek taki, że została wydana decyzja na ponoszenie odpłatności za pobyt -mieszkaniec jest na starych zasadach, że ponosi więcej niż 200 % kwoty kryterium dochodowego. powołując się na art 35. ustawy z 29 listopada 1990r, że opłata zostaje podwyższonoa do pełnego kosztu utrzymania , nie więcej niż 70% dochody , po osiągnięciu przez dom standardu ?
Proszę ma kto ś taki przypadek ? Jak interpretować ten zapis , może ktoś ma wykładnię ministerstwa ?
~maja

Napisano: 11 paź 2010, 14:57

czy nikt nie ma mieszkańców na starych zasadach?
~maja

Napisano: 11 paź 2010, 20:11

Ja w tym roku już tyle razy miałam robotę ze zmianą odpłatności, że naprawdę nie mam zamiaru ruszać tematu starych zasad.Wystarczy mi zmiana średniego kosztu utrzymania, podwyżka świadczeń ZUS, załatwienie mieszkańcom na starych zasadach zasiłków pielęgnacyjnych ( o tempie wystawiania decyzji przez OPS i PCPR już nawet gadać się nie chce). Jeżeli rzeczywiście tak dosłownie brzmi zapis ustawy to pewnie trzeba by zmienić odpłatność z 954 na wyższą, ale to już nie nasz ( pracowników DPS ) problem tylko PCPR. W końcu ktoś bierze pieniądze za wystawianie decyzji i czuwanie nad przestrzeganiem przepisów.Może to wypalenie zawodowe, ale naprawdę nie chce mi się wszystkich naokoło pilnować.
~dona

Napisano: 11 paź 2010, 20:22

A tak w art 35. ustawy z 29 listopada 1990r, że opłata zostaje podwyższona do pełnego kosztu utrzymania , nie więcej niż 70% dochody , po osiągnięciu przez dom standardu ? ogóle to gdzie jest ten zapis, bo jakoś nie widzę????????????
~dona

Napisano: 11 paź 2010, 20:25

Trochę mi się pokićkało bo zamiast przepisać to głupio wkleiłam. Miało być tak:A tak w ogóle to gdzie jest taki zapis art 35. ustawy z 29 listopada 1990r, że opłata zostaje podwyższona do pełnego kosztu utrzymania , nie więcej niż 70% dochody , po osiągnięciu przez dom standardu ? bo jakoś nie widzę????????????

~dona

Napisano: 12 paź 2010, 11:06

~wiola

Napisano: 14 paź 2010, 14:25

pracuję w PCPR i wystawiam decyzje , znam ten przepis nasz prawnik zgadza się z tym zapisem i naliczam ponad 200 % kwoty kryterium dochodowego. Ale moim zdaniem ktoś powinien napisać do ministerstwa o interpretację byłoby jasne. A może ktoś ma już takie pismo ?
~liza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x