odpłatność osoby obowiązanej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
agnes@
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

odpłatność osoby obowiązanej

Post autor: agnes@ »

Mam problem z córką jako osobą obowiązaną do wnoszenia opłaty za pobyt matki w DPS.
Wysłałam dwukrotnie do ościennego OPS wniosek o przeprowadzenie wywiadu z ww. Panią. Nie wstawia się na wywiad, nie odbiera korespondencji. Zadzwoniła do nas z informacją, że ona nie będzie żadnej odpłatności, ponosić bo matka była pozbawiona władzy rodzicielskiej a ją wychowywała babcia. Nie chce z nami współpracować, żadnych dokumentów nie posiada i nam ich nie dostarczy. Matka rzeczywiście jest ubezwłasnowolniona więc i prawdopodobnie była pozbawiona praw rodzicielskich. Co byście zrobili w takiej sytuacji?
Kazimiera
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: odpłatność osoby obowiązanej

Post autor: Kazimiera »

1. Ustalić adres zamieszkania/zameldowania
2. Wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania zpo/ ważne aby było to zrobione starannie (fikcja doręczenia kpa)
2a. wpisać o obowiązku udokumentowania opisanych zdarzeń
3. Zapoznań z zebranym materiałem (10 kpa)
4. Wydać decyzje do pełnego.
Obserwator 44
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: odpłatność osoby obowiązanej

Post autor: Obserwator 44 »

Kazimiera pisze: 07 sie 2023, 14:37 1. Ustalić adres zamieszkania/zameldowania
2. Wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania zpo/ ważne aby było to zrobione starannie (fikcja doręczenia kpa)
2a. wpisać o obowiązku udokumentowania opisanych zdarzeń
3. Zapoznać z zebranym materiałem (10 kpa)
4 wysłać projekt umowy - jak zingoruje lub odmówi zrobić jak niżej
5. Wydać decyzje do pełnego.
ODPOWIEDZ