odpłatność rodziców biologicznych a obciążanie gminy - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 lip 2025, 10:52

Czy w sytuacji gdy rodzic biologiczny pokrywa częściowo bądź w całości pobyt dziecka w pieczy zastępczej odejmujecie ten udział od kosztów obciążenia gminy? czy traktujecie to jako coś zupełnie odrębnego, tj. odpłatność biologicznych swoją drogą, a obciążenie gminy 10%/30%/50% jako stałe wartości i niezależne od pokrycia kosztów przez rodziców biologicznych.. gdzieś kiedyś czytałam, że to są dwie różne sprawy, jednak teraz nie mogę nigdzie odnaleźć nic na ten temat. Może ktoś ma sytuację, że rodzic biologiczny ma ustaloną opłatę 100%? jak wtedy wygląda sytuacja z obciążeniem gminy. Macie jakieś orzecznictwo w tych sprawach czy też jakieś wskazanie na artykuły :-)
bebu
Praktykant
Od: 13 cze 2024, 11:31
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 09 lip 2025, 14:18

ja mam dużo naliczeń rodziców biologicznych (w tym 100%) ale w ogóle nie biorę pod uwagę rozwiązania aby to łączyć z tematem obciążania gmin
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2025, 9:44

Miałam przypadki, że rodzice biologiczni wpłacali naliczoną im odpłatność za pobyt dziecka w pieczy i zgodnie z art. 195 zwracaliśmy gminie naliczoną opłatę. Mamy to zawarte w porozumieniu z gminą.
delawi
Praktykant
Od: 23 lip 2018, 9:52
Zajmuję się: świadczenia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x