urlop rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 kwie 2025, 12:17

Witam. Potrzebuję wystawić decyzję rodzinie pomocowej na okres przebywania dziecka w czasie urlopu rodzica zastępczego.
Na razie zawiesiłam prawo do świadczeń na ten czas rodzinie zastępczej, ale utknęłam i nie wiem jak dalej w pomoście działać. czy usuwać dziecko z rodziny i przenieść do nowej? Może miał ktoś z tym już styczność i mógłby mi coś podpowiedzieć?
bebu
Praktykant
Od: 13 cze 2024, 11:31
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 maja 2025, 9:18

Nie wystawiamy decyzji rodzinie pomoocowej. Zawieramy z rodziną pomocową umowę na czas sprawowania opieki nad dzieckiem, która określa wysokość świadczenia i wynagrodzenia.
Cybinka1
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:13
Zajmuję się: Świadczenia

Napisano: 06 maja 2025, 7:58

ale rozumiem, że zmieniacie rodzinie zastępczej decyzje na świadczenie czy nadal wypłacie zarówno rodzinie zastępczej jak i pomocowej ?
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2025, 9:09

właśnie zastanawiam się jak to powinno wyglądać, na dzień dzisiejszy nie znalazłam innego rozwiązania, więc rodzinie zastępczej wydałam dec. wstrzymującą świadczenie na ten okres, usunęłam dziecko z rodziny i dodałam je do drugiej rodziny, aby móc im wystawić decyzję. Tylko zastanawiam się czy nie ma jakiejś łatwiejszej drogi, czemu nie można wybrać opcji urlop itd. i wskazać rodzinę zastępującą, tylko takie zamieszania ze wstrzymywaniem świadczeń i później jeszcze kolejno będzie trzeba odwiesić wstrzymanie :)
bebu
Praktykant
Od: 13 cze 2024, 11:31
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 maja 2025, 12:10

bebu pisze:
06 maja 2025, 9:09
właśnie zastanawiam się jak to powinno wyglądać, na dzień dzisiejszy nie znalazłam innego rozwiązania, więc rodzinie zastępczej wydałam dec. wstrzymującą świadczenie na ten okres, usunęłam dziecko z rodziny i dodałam je do drugiej rodziny, aby móc im wystawić decyzję. Tylko zastanawiam się czy nie ma jakiejś łatwiejszej drogi, czemu nie można wybrać opcji urlop itd. i wskazać rodzinę zastępującą, tylko takie zamieszania ze wstrzymywaniem świadczeń i później jeszcze kolejno będzie trzeba odwiesić wstrzymanie :)
Zrobiłaś wszystko zgodnie z arkanami sztuki. Taki sposób umożliwi również prawidłowe wyliczenie sprawozdania z pieczy - jeśli je robicie z programu POMOST. Kiedyś Sygnity gdzieś opublikowało jak ogarnąć urlop rodziny zastępczej zawodowe (może na forum Sygnity?). Tak jak zrobiłaś to jeden z opisanych sposobów, w drugim należało podzielić świadczenie na części i podmienić osobę która otrzyma świadczenie. Sposób znacznie prostszy ale chyba niezgodny z przepisami bo nie wydaje się wtedy decyzji rodzinie pomocowej a przecież świadczenie przyznaje się decyzją i do tego nie wiem jak później ze sprawozdaniem - nigdy tego nie próbowałem.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x