Wprowadzanie zaległości rodziców do BIG - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: wczoraj, 10:16

Witam

Pierwszy raz mam do czynienia z sytuacją, kiedy muszę wprowadzić rodzica biologicznego do BIG, dlatego proszę tych z Was, którzy to robią o szczegółowe wskazówki, co i jak po kolei.

Dostęp do BIG-ów już mam. Z tego co się zorientowałam, pierwsze co powinnam zrobić to wysłać wezwanie do zapłaty. Może ktoś mógłby się podzielić wzorem takiego wezwania. Mam dużo wątpliwości jak powinno ono wyglądać i co zawierać:
1. Wpisuję tylko kwotę zobowiązania czy odsetki również.
2. Mój rodzic został zobowiązany do uiszczania comiesięcznej opłaty od maja 2024 r. w wysokości 1517 zł. Kolejna moja wątpliwość to czy w wezwaniu wpisuję całą kwotę zobowiązania, czyli w mojej sytuacji od maja 2024 r. do czerwca 2025r. będzie to 21 238 zł czy tylko zaległość za okres dłuższy niż 12 miesięcy, czyli w tym przypadku za 2 miesiące (V i VI 2024) - 3034 zł.
3. Wysyłacie wezwanie co miesiąc czy w przypadku okresowego zobowiązania kolejne wezwanie nie jest wymagane, zgodnie z art. 15b ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych …

Podobne wątpliwości mam odnośnie wprowadzania bo BIG-ów:
1. Czy tylko kwotę zobowiązania czy odsetki również (ich wysokość zmienia się przecież każdego dnia).
2. Wpisuję całą kwotę zaległości (również te bieżące sprzed miesiąca), czy tylko te za okres dłuższy niż 12 miesięcy, a potem co miesiąc, aktualizuję o +1517 zł, zgodnie ze schematem 1517 zł należne za VII 2024 r. wprowadzam w lipcu 2025r., 1517 zł za VIII 2024 r. – w sierpniu 2025 r. itd.)
3. Nie wiem jak to w praktyce wygląda w BIG – zobowiązanie z każdego miesiąca widnieje oddzielnie (dodaje się kolejne wiersze jak np. w tytule wykonawczym) czy widnieje 1 kwota (całość zaległości) i ją się zmienia (aktualizuje) co miesiąc bądź w razie zaistnienia potrzeby.
4. Nie pracowałam jeszcze na BIG także będę wdzięczna też na inne informacje i podpowiedzi, co mnie może zaskoczyć co gdzie mam wpisać itp.
qwerty123
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 18:50
Zajmuję się: piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x