odpłatność za dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 paź 2016, 16:44

Pilne pytanie dotyczące odpłatności za dps:
babcia jest już w dps, ma troje dzieci, nie przekraczają 300 % ale chcą płacić po 200 zł każde, jest czworo wnuków, oni przekraczają 300 %..
I teraz cóż? Jako OPS możemy/nie możemy podpisać umowy alimentacyjne z dziećmi na "dobrowolne alimenty" - ponieważ nie przekraczają 300 % więc nie może być to umowa w trybie art. 130 ust. 2 - czy nic z nimi nie możemy zrobić jeśli na podstawie wywiadów alimentacyjnych wyszło, że nie przekraczają kryterium?
Z wnukami również musimy robić procedurę np w przypadku gdy już ich rodzice deklarują jakieś kwoty, które nie pokrywają 100 % odpłatności za pobyt? Wywiady i ewentualnie umowy? Choć wiemy, że nic nie zadeklarują i nie będą płacić (wtedy sprawa do sądu)?
HelpMeRonda

Napisano: 02 lis 2016, 9:31

proszę !
HelpMeRonda

Napisano: 15 lis 2016, 13:38

Witam. ja omijam umowę i na oświadczeniu dzieci mi piszą, że mimo nieprzekraczającego dochodu 300% czują się zobowiązane i chcą pomagać matce/ojcu finansowo i deklarują pomoc w wysokości np. 200zł. miesięcznie. Kwotę tą przekazują bezpośrednio matce, a ja doliczam to do jej dochodu. Dochód klientki automatycznie wzrasta - umowy nie ma, dzieci partycypują.
anita01

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x