odpłatność za dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 03 lis 2020, 10:26

Czy ktos zwalniał całkowicie członka rodziny z ponoszenia odpłatnosci za pobyt w dps .
To mam pytanie na jaki okres to zwolnienie. Mam duzy problem z wystawieniem decyzji i prosze o wzór .
kaczka111
Praktykant
Od: 06 cze 2018, 13:37
Zajmuję się: praca socjalna, kadry

Napisano: 03 lis 2020, 11:47

Dzień dobry,
nie mam wzoru (choć nie sądzę, aby był zależy od czasu)
Co do terminu zwolnienie: wydaje mi się, że ups nie precyzuje terminu. Zwolnienie na rok jest czysto zwyczajowe (równie dobrze może być na 33 miesiące - chyba że np. z kpa wynikają terminy, nie wiem tego). Znam tylko jedno orzeczenie w tej sprawie:

I SA/Wa 1571/16 - Wyrok WSA w Warszawie z dnia 23.11.2016

„Jednocześnie wskazać należy, że przepisy ustawy o pomocy społecznej nie wskazują wprost, na jaki okres może być orzeczone zwolnienie osoby wskazanej w art. 60 ustawy z obowiązku uiszczania opłat za pobyt w domu pomocy społecznej. Skoro, jak już wyżej wskazano, nie tylko przesłanki dotyczące sytuacji materialnej osoby zobowiązanej (która może ulegać zmianom) mogą być podstawą do zwolnienia, ale również i przesłanki dotyczące relacji rodzinnych, to możliwa jest taka wykładnia art. 64 ustawy, która pozwala na zwolnienie danej osoby z obowiązku uiszczania opłat na dłuższy okres niż tylko rok, a w sytuacjach szczególnych – nawet bezterminowo.”

Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem