odpłatność za dps babci - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 paź 2023, 13:48

Dzień dobry,
prosze o informację czy moje obliczenie co do sytuacji rodziców jest prawidłowe.
Tata z mamą i bratem otrzymują łaczny dochód 6500.
6500 : 3 =2166
2166 - 1800 (kryterium)= 366

Rozumiem , że 366 to kwota którą jest w stanie ściągnąć ośrodek w zamian za opłatę babci w DPS? i nie mnoży się tej kwoty przez wszystkich członków rodziny?
Tata jest wstępnym więc rozumiem, że tylko jego dotyczy opłata?

Bardziej też martwi mnie moja sytuacja jako osoby zstępnej.
Jestem osobą która utrzymuje się samodzielnie. Wynajmuje mieszkanie i wszystkimi rachunkami jestem obciążona sama. Nie mam mężą, dzieci.
Moje dochody to około 4300 netto, jednak po uwzdlędnieniu wszystkich wydatków wychodzę często na 0.
Czy w tym wypadku będę zmuszona do opłat? kryterium 300% oczywiście jest przekroczone, jednak wydatki które mam często powodują że nic mi nie zostaje.

Bardzo proszę o jakieś rady
monisia90nika
Praktykant
Od: 11 paź 2023, 13:40
Zajmuję się: pracownik biurowy

Napisano: 11 paź 2023, 14:13

W Twojej sprawie poczytaj artykuł 64 ustawy o pomocy społecznej.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 11 paź 2023, 14:35

monisia90nika pisze:
11 paź 2023, 13:48
Dzień dobry,
prosze o informację czy moje obliczenie co do sytuacji rodziców jest prawidłowe.
Tata z mamą i bratem otrzymują łaczny dochód 6500.
6500 : 3 =2166
2166 - 1800 (kryterium)= 366
Rozumiem , że 366 to kwota którą jest w stanie ściągnąć ośrodek w zamian za opłatę babci w DPS? i nie mnoży się tej kwoty przez wszystkich członków rodziny?
Tata jest wstępnym więc rozumiem, że tylko jego dotyczy opłata?
Wszystko - tak.
monisia90nika pisze:Dzień dobry,
Bardziej też martwi mnie moja sytuacja jako osoby zstępnej.
Jestem osobą która utrzymuje się samodzielnie. Wynajmuje mieszkanie i wszystkimi rachunkami jestem obciążona sama. Nie mam mężą, dzieci.
Moje dochody to około 4300 netto, jednak po uwzdlędnieniu wszystkich wydatków wychodzę często na 0.
Czy w tym wypadku będę zmuszona do opłat? kryterium 300% oczywiście jest przekroczone, jednak wydatki które mam często powodują że nic mi nie zostaje.
Bardzo proszę o jakieś rady
Zwolnienie z odpłatności obligatoryjne - tylko z art. 64a ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.), poza tym OPS może (ale nie musi) zwolnić częściowo lub całkowicie z odpłatności, gdy w Twojej sprawie występują przesłanki z art. 64 ww. ustawy. Jeżeli nic z tego u Ciebie nie ma zastosowania, to próbuj wykazać, że nie będziesz w stanie utrzymać się z pozostałości po dokonaniu odpłatności i dążyć do zawarcia umowy na jakąś rozsądną kwotę...
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 11 paź 2023, 14:45

Dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi.

Przeczytałam artykuł 64 i jedyne co mogłoby mnie dotyczyć to :
"3) małżonkowie, zstępni, wstępni utrzymują się z jednego świadczenia lub wynagrodzenia;"

Faktycznie innych dochodów nie posiadam, a więc utrzymuje się z 1 wypłaty.
Dodam także, że mieszkam w jednym z miast gdzie ceny wynajmu są z jednymi z najwyższych w Polsce.
Czy ,aby udokumentować ten wydatek wystarczy np. wyciąg z konta jeśli chodzi o płatność za dany miesiąc?

Jeśli będę musiała ponieść jakieś opłaty z dps nie będzie mnie stać na życie, a przy okazji wynajem mieszkania. W tym wypadku musiałabym zrezygnować z pracy bo nie miałabym gdzie mieszkać. Takie to błędne koło .
Poza tym babcia jest osobą z która praktycznie nie miałam kontaktu w ciągu mojego życia.
monisia90nika
Praktykant
Od: 11 paź 2023, 13:40
Zajmuję się: pracownik biurowy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem