Odpłatność za DPS PILNE - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 04 sie 2021, 5:33

Ten z Łopieki pisze:
04 sie 2021, 0:56
kokoshaglava pisze:
02 sie 2021, 11:03
Opłata za DPS to nie obowiązek alimentacyjny!!!
No jednak jest to obowiązek alimentacyjny...
„Obowiązek dostarczania środków utrzymania (…) obciąża bliższych stopniem przed dalszymi. Krewni w tym samym stopniu ponoszą obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich mozliwościomrobkomym i majątkowym (art. 129 – 130 k.r.o.).” (Tak: „Pomoc społeczna – Komentarz”, Iwona Sierpowska, wyd. 4, LEX Wolter Kluwer, Warszawa 2017 r., uwagi do art. 103, str. 377).
Obowiązek ponoszenia opłaty za DPS nie jest obowiązkiem alimentacyjnym.
Choćby dlatego, że:
1. inna kolejność i krąg zobowiązanych: DPS - małżonek, zstępni przed wstępnymi. Alimenty - małżonek (niekiedy również były małżonek) przed zstępnymi bliższym stopniem przed zstępnymi dalszym stopniem przed wstępnymi bliższym stopniem przed wstępnymi dalszym stopniem przed rodzeństwem.
2. obowiązek alimentacyjny w stosunku do pełnoletniego powstaje jeżeli uprawniony jest w stanie niedostatku a jego żądanie zapłaty alimentów nie jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego. Obowiązek ponoszenia opłaty za DPS powstanie również wobec osoby, która nie jest w stanie niedostatku i również wówczas jeżeli opłacanie DPS za członka rodziny jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
3. DPS - obowiązek poniesienia opłaty powstaje jeżeli dochód osoby zobowiązanej przekracza 300% kryterium. Alimenty - nie ma takiej granicy.

Komentarz do art. 61 ups. Sierpowska Iwona, Pomoc społeczna. Komentarz, wyd. VI
Sierpowska Iwona, Pomoc społeczna. Komentarz, wyd. VI, Opublikowano: LEX/el. 2021:
„Obowiązek zstępnego wywodzący się z art. 61 ust. 1 pkt 2 u.p.s., chociaż pozostaje w funkcjonalnym związku z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego o alimentacji, nie jest obowiązkiem alimentacyjnym, lecz publicznoprawnym ciężarem powstającym z chwilą przyjęcia osoby skierowanej do dps. Poniesienie tego ciężaru ma na celu pokrycie określanych w trybie administracyjnym kosztów utrzymania mieszkańca w dps” (wyrok WSA w Rzeszowie z 26.11.2019 r., II SA/Rz 957/19, LEX 2756657; wyrok WSA w Kielcach z 30.01.2020 r., II SA/Ke 1145/19, LEX nr 2865053). Mimo że kolejność obciążania osób spokrewnionych z mieszkańcem domu ma biologiczne i społeczne uzasadnienie, to stosowanie takiego rozwiązania na gruncie art. 61 u.p.s., w świetle braku odesłania do Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego i uzależnienia powstania zobowiązania jedynie od sytuacji dochodowej, wydaje się wątpliwe. Warto dodać, że realizacja obowiązku alimentacyjnego nie zwalnia automatycznie z ponoszenia odpłatności za pobyt krewnego w DPS i odwrotnie, obydwa obowiązki mogą być wykonywane równolegle, z tym zastrzeżeniem, że alimenty podwyższają dochód świadczeniobiorcy, a to tym samym zmniejsza wysokość opłaty przypadającej na pozostałych zobowiązanych.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 sie 2021, 17:54

kokoshaglava pisze:
04 sie 2021, 5:33
Obowiązek ponoszenia opłaty za DPS nie jest obowiązkiem alimentacyjnym.
Ok, doczytałem jeszcze w innych źródłach i przyjąłem do wiadomości – Panie Mecenasie ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 29 sie 2022, 19:40

Witam, moje zapytanie jest takie mops chce ode mnie i męża wynagrodzeń z pracy za 4 lata ja z mężem jestem po ślubie 2 lata czy ja również mam przestawić dochody za tamten okres czy od czasu zawarcia małżeństwa
Patrycha130
Praktykant
Od: 29 sie 2022, 19:04
Zajmuję się: Lider zmiany

Napisano: 30 sie 2022, 10:57

Patrycha130 pisze:
29 sie 2022, 19:40
Witam, moje zapytanie jest takie mops chce ode mnie i męża wynagrodzeń z pracy za 4 lata ja z mężem jestem po ślubie 2 lata czy ja również mam przestawić dochody za tamten okres czy od czasu zawarcia małżeństwa
jeżeli prowadziła Pani z nim wspólne gospodarstwo domowe przed zawarciem małżeństwa to mogą się domagać, jeżeli nie to nie mają prawa.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 30 sie 2022, 11:57

Wszystko rozumiem tylko względem prawa jest to osoba obca dla mnie nie żadna rodzina
Patrycha130
Praktykant

Napisano: 30 sie 2022, 11:59

We wcześniejszym wywiadzie 4lata temu socjalna ode mnie nie chciała wynagrodzeń bo stwierdziła że nie jestem rodziną a teraźniejsza się upiera żebym dała wynagrodzenia sprzed ślubu
Patrycha130
Praktykant

Napisano: 30 sie 2022, 12:20

Prawem jest tu art. 6 ustawy o pomocy społecznej pkt 3,4 i 14, który stanowi:

3) dochód na osobę w rodzinie – dochód rodziny podzielony przez liczbę osób
w rodzinie;
4) dochód rodziny – sumę miesięcznych dochodów osób w rodzinie;

14) rodzina – osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym
związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące;
pawel.w